Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør du ha i lønn og kredittscore for å kunne kjøpe bolig

Så god økonomi bør du ha for å kunne kjøpe bolig i landets 20 dyreste kommuner.

Den årlige snittlønnen i Norge ligger på om lag 570.000 kroner (SSB-tall for 2019. Med den lønnen har du - alene - råd til å kjøpe en bolig til en verdi av rundt 2.850.000 kroner.

Det er 258.300 kroner mindre enn hva en bolig på 100 kvadratmeter i snitt koster i Hole – den 20. dyreste kommunen i landet.

For å kunne bo i denne kommunen og samtidig bli ansett som en ettertraktet boliglånskunde, bør du ha en kredittscore på over 60 poeng. Det viser tall basert på *statistikk fra medlemmene hos finanstjenesten Defero.

Sjekk kredittscoren din gratis her!

Oslo dyrest i landet

For å få råd til en 100 kvadratmeter stor bolig i Oslo - landets dyreste kommune - bør gjennomsnittsnordmannen øke lønnen med 34,7 prosent – til 767.790 kroner. Et gjennomsnittlig medlem av Defero med en slik inntekt har en kredittsjekk og kredittscore på 71,5.

Defero har anonyme budsjettdata, kredittsjekk og skattemeldingstall for over 120.000 medlemmer.

- Dette gjør at vi kan fortelle medlemmene våre svært mye interessant om deres økonomi og hvilke muligheter de har. Blant annet vet vi at den gjennomsnittlige kredittscoren i Oslo ligger rundt 65. Det indikerer at de som eier større boliger i Oslo, er samboere og gifte med felles økonomi, eller de med svært god inntekt , sier daglig leder i Defero, Eigil Arff Tarjem.

Les mer om Defero og sjekk hvilken kredittscore du har

Derfor er kredittscore viktig
Ifølge Tarjem har svært få nordmenn oversikt over egen kredittvurdering eller hvilken innvirkning scoren har på ulike aspekter av privatøkonomien.

- Har du en god kredittvurdering, øker sannsynligheten for at du får tilslag på søknader om lån, forsikringer, kredittkort og svært mange andre økonomiske tjenester og avtaler. Du får også gjerne bedre rente og andre vilkår enn det personer med lav score gjør, forteller han.

Se økonomiske data for ditt område

Sjekk kredittscoren din gratis

Å vite hva slags kredittvurdering man har er derfor helt essensielt når man skal forhandle om vilkår og detaljer i avtaler og kontrakter. Kjenner du ikke til scoren din, vet du heller ikke om du har dårlige eller gode kort på hånden.

- Hvis du kan vise til at scoren din er utmerket, har du et meget godt argument for å kreve de beste vilkårene som er tilgjengelig, fortsetter Tarjem.

Hos Defero, som har fått over 120.000 medlemmer siden lanseringen i 2019, kan du sjekke kredittscoren din og få full innsikt i egne data. Tjenesten er helt gratis.


Se også:
Oversikt over markedets beste lån

Landets 20 dyreste kommuner

Basert på statistikk fra Deferos medlemmer har vi har sett nærmere på hvor høy kredittscore man bør ha for å kjøpe bolig i landets 20 dyreste kommuner.

Kommunene er del inn i tre grupper:

Oslo, Bærum og Asker: Svært få av innbyggerne i disse kommunene som har tilfredsstillende inntekt, har en score under 68. Det kan tyde på at du minst bør ha denne scoren om du skal kjøpe en 100 kvadratmeter stor bolig her. De fleste medlemmene i dette utvalget har dog over 70 i score.

Frogn, Oppegård, Lørenskog, Nesodden, Rælingen, Skedsmo, Ski, Nittedal, Ås, Vestby og Tromsø: De fleste innbyggerne i disse kommunene som har tilfredsstillende inntekt, har mellom 65-70 i score, og få under 63,5.

Trondheim, Bergen, Ullensaker, Drammen, Stavanger og Hole: Innbyggerne i disse kommunene som har tilfredsstillende inntekt, har en score fra 60 og oppover, og vi ser få med en score under 60.

Dette betyr kredittscoren

Defero bruker Creditsafe som leverandør av kredittinformasjon. Følgende skala indikerer hvor god kredittscore din er:

71-100: «Veldig lav risiko»: Anbefaler at kunden blir godkjent

51-70: «Lav risiko»: Anbefaler at kunden blir godkjent

30-50: «Moderat risiko»: Anbefaler at kunden blir godkjent, men en manuell vurdering bør gjøres

21-29: «Høy Risiko»: Anbefaler ytterligere manuell sjekk av kunden

1-20: «Veldig høy risiko»: Anbefaler avslag

*Tallene som viser prisnivå og kredittscore for kjøp av bolig i Norge, er basert på statistikk fra Deferos medlemsmasse. Tallene kan kun brukes som en pekepinn, og ikke som et absolutt krav.

Les mer om Defero og sjekk hvilken kredittscore du har

Se økonomiske data for ditt område

Les også: - Slik pruter du på boligalarmen