*Nettavisen.*

En av fire strømkunder har den dyreste avtaleformen

Reklame

Har du variabel strømavtale? Da bør du vurdere å bytte til et annet produkt umiddelbart.

08.08.19 14:29

Etter å ha falt fra historisk høye nivåer på starten av året, er strømprisen på vei opp igjen nå i april.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 25,7 prosent av norske husholdninger fortsatt hadde avtaleformen variabel pris i 2018, til tross for at dette over tid er en langt dyrere avtale enn spot.

En av hovedårsakene til at ekspertene anbefaler forbrukerne å vrake variabelavtaler er at strømselskapene ofte venter med å sette ned prisen som kundene betaler når kraftprisen på strømbørsen Nord Pool stuper. Med en spotavtale får kundene glede av nedgangen umiddelbart.

Her får du en av Norges billigste spotavtaler per. 16. april 2019

Sparer 25.000-60.000 kr
Enkelte strømkunder skyr spotprisavtaler og velger standard variabel eller fastpris i frykt for at prisene skal svinge for mye.

Det er det ingen grunn til å frykte, har VGs Dine Penger tidligere avdekket. Dine Pengers utregninger viser at variabel kraftpris er 2-3 øre dyrere pr kWh enn spotpris over tid.

Forbrukermagasinet har også regnet ut at man i løpet av et liv vil spare mellom 25.000 og 65.000 kroner gjennom på å velge strøm til innkjøpspris fremfor en variabel avtale.

Spotprisavtale anbefales også av Forbrukerrådet og NRK samt de aller fleste andre uavhengige eksperter som har uttalt seg om strømmarkedet de siste årene.

Her er noen av grunnene til at ekspertene anbefaler spotpris:

*Økonomisk teori og Statistisk sentralbyrås prisstatistikk viser at spotpris er den gunstige avtalen over tid.

*Variabel pris, er i likhet med spot, en avtale som varierer med markedsprisen, men med en forsinkelse opp og ned som strømleverandøren bestemmer. Erfaringene fra perioder med høy strømpris er at de fleste strømselskapene venter en god stund med å sette ned kundenes pris etter at prisnivået på strømmen de kjøper inn, har kommet ned på normale nivåer.

*Med spotprisavtale får kundene glede av en prisnedgang umiddelbart, i motsetning til hvis man har standard variabel. Marginene til leverandøren er nemlig allerede avtalt.

Her bytter du enkelt til den billige spotavtalen Agva Strøm

Men hvilket spotavtale skal du velge?
Forbrukerrådet anbefaler at du bruker rådets offisielle oversikt strømpris.no for å finne de billigste avtalene på det norske markedet.

Agva Kraft har ligget i toppsjiktet på Strømpris.no hver uke helt siden etableringen i 2015, og i skrivende stund (16. april) er Agva Kraft den billigste aktøren i kategorien spotpris med avtalen Agva Strøm. Fem avtaler er riktignok over Agva på Strømpris.no, men dette er tilbud som innebærer at man blir overført til en dyr avtale etter ca en måned.

Forbrukerrådet, som står bak Strømpris.no, advarer forbukerne mot denne typen lokketilbud.

Agva strøm har en *forventet månedspris på 932 kroner, mens den dyreste variabelavtalen ligger på hele 1592 kroner.

Å bytte leverandør er enkelt og gratis
I dag er leverandørbyttet automatisert, og det er enklere enn noen gang å bytte til en billigere strømleverandør. Det nye strømselskapet tar seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Her bytter du enkelt til Agva Strøm

*Priseksempel: Familie på fire med normalt strømforbruk bosatt i Bærum.

Les også:
Slik finner du billigst bredbånd der du bor
Finn billigst og best varmepumpe til din bolig

Denne saken er uavhengig skrevet av Nettavisen. Lenkene i saken fører til aktører som betaler en andel av hva du kjøper for tilbake til Nettavisen. Disse pengene finansierer driften av den journalistiske delen av avisen vår.

Annonsebilag