Gå til sidens hovedinnhold

Fem grep for bedre økonomi i 2021

Slik går du frem for å få bedre rentevilkår, lavere strømregninger og billigere forsikringer.

I økonomisk usikre tider er det ekstra viktig å ta grep som gjør privatøkonomien sunnere. Får du senket renter og faste utgifter, vil du være bedre rustet hvis det skulle komme lønnskutt, permitteringer, prishopp eller andre hendelser som svekker økonomien din.

Her er fem grep som kan gi deg bedre privatøkonomi.

1. Senk renten på boliglånet, billånet og båtlånet

Selv om rentenivået i Norge er lavt, har svært mange nordmenn langt høyere rente på bolig, bil og båt enn det deres økonomiske situasjon skulle tilsi.

Renten du får på ulike lån hos banken, er direkte knyttet til kredittscoren din. Har du høy score, for eksempel en score som faller innenfor «Svært lav-risiko»-kategorien, er det ingen grunn til å stå med lua i hånda og ta til takke med middels eller dårlige rentevilkår.

Vi ser for tiden boliglånsrenter så lavt som 1,1 prosent (rammelån) og 1,2 prosent (vanlig boliglån). Det er langt fra sikkert du kan få like lav rente, men hos Defero kan du sjekke kredittscoren din gratis. Da får du også vite hva slags rentenivå scoren din bør kvalifisere til. Dette kan du bruke til å skaffe deg premium rentevilkår fra din nåværende bank eller ved bankbytte eller opptak av nytt lån.

Sjekk kredittscoren din gratis hos Defero

Tjenestetorget Finans er en annen tjeneste som kan hjelpe deg med å få innvilget lån med gunstige rentevilkår, og med å få lavere kostnader på eksisterende lån.

Tjenestetorget samarbeider med hele 17 banker, noe som øker sannsynligheten for at du får best mulige betingelser på boliglån, billån, omstartslån og forbrukslån.

Eksempel boliglån: Nominell rente 1,69 % gir effektiv rente 1,75 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 467.058, totalt kr 2.467.058

2. Høyeste strømpris på flere år – slik kutter du regningen

I fjor var strømprisen ekstremt lav gjennom nesten hele året, men 2021 har startet med et sjokkartet hopp. I skrivende stund (1. februar) ligger spotprisen i store deler av landet på hele 1,12 kroner per kilowattime – det høyeste nivået siden kanuar 2016.

Den voldsomme prisøkningen har ført til at flere fastprisavtaler plutselig er blitt ekstremt billige. På Forbrukerrådets offisielle oversikt over strømavtaler, strømpris.no, kan du sjekke hvilke avtaler som er billigst. De beste fastprisavtalene har en langt lavere pris enn spotavtalene.

Den billigste avtalen med én måneds varighet (tilbys av Agva Kraft) er faktisk helt gratis, noe som innebærer at du ikke trenger å betale noe for strømmen til midten av februar dersom du slår til i dag.

Dersom du ønsker en fastprisavtale av lenger varighet enn én måned, er Agva Kraft også billigst i landet på avtaler på to måneder (24,90 øre per kilowattime), tre måneder (31,90 øre), seks måneder (32,90 øre) og tolv måneder (33,90 øre)

Det er altså ekstremt mye lavere enn dagens spotpris, og også under det snittprisen pleier å ligge på i vintermånedene. Her har du altså en unik anledning til å kutte strømregningene drastisk i årets kaldeste og normalt dyreste måneder.

Her bytter du enkelt til Norges billigste fastprisavtale

3. Refinansier dyre lån og kredittgjeld

Mange nordmenn sliter med kredittkortgjeld og smålån med skyhøy rente. Det beste økonomiske grepet disse kan gjøre, er å refinansiere gjelden og samle lånene i ett lån.

En slik refinansiering bidrar normalt til at du får bedre rentevilkår på det nye lånet. En annen gunstig konsekvens er at du slipper å betale dyre administrasjonsgebyrer flere steder.

Et av alternativene når det gjelder refinansiering er å samle gjeld og smålån i et forbrukslån med lavere rente enn det du har i dag. På Nettavisen Lånehjelpen kan du søke på forbrukslån og se hvilke som er de billigste på markedet. Du kan også lese mer om refinansiering her.

Du kan også bruke Tjenestetorget Finans til å refinansiere forbrukslån, kredittkort og andre lån, og til å ta opp omstartslån. En av mange fornøyde kunder hos Tjenestetorget Finans er Charlotte Kristiansen. Hun sparte 15.000 kroner på billånet. Les hennes historie her.

Mindaugas Savickas fra Svarstad flyttet boliglånet sitt og to billån til en ny bank med hjelp av Tjenestetorget Finas. Det sparer han 20.000 kroner i året på. Les mer her.

Eksempel omstartslån: Effektiv rente 6,65 %, 2 mill. over 25 år, kostnad kr 2.033.291, totalt kr 4.033.291

4. Spar tusenvis på forsikringene

De fleste av oss betaler forsikringer i dyre dommer hvert år. For hjemmet ditt har du husforsikring og innboforsikring. På bilen har du kasko og ansvarsforsikring. Har du hytte og båt, må også dette forsikres. Skal du på ferie, må du ha reiseforsikring. I tillegg har du kanskje forsikret liv og helse med livsforsikring, ulykkesforsikring og uføreforsikring.

Den beste strategien for å spare penger på forsikring er å samle alle forsikringsavtalene hos ett selskap, da kan du i beste fall få en rabatt på hele 20 prosent, og det kan bety flere tusenlapper i året.

Før du bestemmer deg for å bytte forsikringsselskap, bør du la de forskjellige selskapene konkurrere om ditt kundeforhold.

Dersom du bruker tjenester som Tjenestetorget og Forsikringer.no, kan du innhente tilbud fra mange forsikringsselskaper på en gang og sammenligne disse slik at du ender opp med det forsikringsselskapet som kan gi deg de beste betingelsene, vilkårene, ønsket dekningsgrad og selvsagt den beste prisen.

Mange nordmenn sparer tusenvis av kroner i året etter å ha sjekket hvor mye bedre vilkår man kan få hos andre forsikringsselskaper gjennom Tjenestetorget.no og Forsikringer.no.

Heidi er en av svært mange nordmenn som har fått bedre vilkår på forsikringene gjennom tjenestetorget. Her kan du lese hvor enkelt hun sparer 10.000 kroner i året på forsikringene.

5. Selg gammelt gull til høyeste pris på 9 år

Har du gull og verdigjenstander liggende? Sjekk prisen hos Gullbanken

Når det er mye uro i finansmarkedet og på børsene, slik verden opplever nå grunnet koronaviruset, er det mange investorer som flykter til sikrere markeder. Det har ført til et stort hopp i gullprisen det siste året, og vi må gå helt tilbake til rekordåret 2012 for å finne liknende priser.

Hvis du har gammelt gull liggende hjemme som du ikke har bruk for, er dette en unik anledning til å tjene bra med penger. Det finnes flere sider på nett der du kan selge gull på en trygg måte, men det er store forskjeller på hva de ulike aktørene gir deg i pris.

Det fikk Roger Pettersen fra Bodø erfare da han skulle selge gammelt gull og arvegods som var stuet vekk. De to første aktørene tilbød ham 7500 kroner, noe han syntes virket lite. Han tok derfor også kontakt med Gullbanken, og der tilbød de ham 24.000 kroner for akkurat det samme gullet.