Gå til sidens hovedinnhold

Fem økonomiske grep du bør gjøre i nedgangstider

Det kan være mye penger å spare på boliglånet, strømavtalen og andre økonomiske forhold.

I økonomisk usikre tider er det ekstra viktig å ta grep som gjør privatøkonomien sunnere. Får du senket renter og faste utgifter, vil du være bedre rustet hvis det skulle komme lønnskutt, permittering, prishopp eller andre hendelser som svekker økonomien din.

Her er fem grep som kan gi deg bedre privatøkonomi.

1. Senk renten på boliglånet

Selv om rentenivået i Norge er lavt, har svært mange nordmenn langt høyere boliglånsrente enn det deres økonomiske situasjon skulle tilsi.

Renten du får på ulike lån hos banken, er direkte knyttet til kredittscoren din. Har du høy score, for eksempel en score som faller innenfor «Svært lav-risiko»-kategorien (734 og oppover), har du meget gode kort på hånden overfor banken.

Sjekk kredittscoren din gratis her!

Defero, som er en tjeneste som gir deg gratis innsikt i dine egne kredittdata, deriblant kredittscore, har akkurat lansert en ny tjeneste som gjør det enkelt å finne ut hvor lav rente du kan få på boliglån, billån og forbrukslån.

Gjennom tjenesten Defero Anbud kan du sende kredittdataene dine anonymt til de bankene du ønsker tilbud fra. Bankene får deretter mulighet til å presentere et tentativt tilbud til deg i Deferos portal basert på dataene dine. Synes du et av tilbudene du mottar er spesielt godt, står du fritt til å akseptere dette, slik at banken kan ta kontakt med deg direkte.

- I disse dager med svært stor økonomisk usikkerhet, spesielt for Norges økonomi der oljeprisen spiller en stor rolle, er det mye å tjene på å være proaktiv. Det er mye som taler for at norsk økonomi går en utfordrende tid i møte og at drastiske rentenedsettelser derfor er sannsynlig, sier daglig leder Eigil Arff Tarjem i Defero.

- Dette må man snakke med banken om, og om man har en lav kredittrisiko er det ingen grunn til at man ikke skal få bankenes beste betingelser. Defero holder deg kontinuerlig oppdatert på hvilken rente din kredittscore kan gi deg, fortsetter han.

Eksempel på hvor mye du kan spare på boliglånet:

Med 3 prosent rente på et boliglån på 3 millioner kroner og en boligverdi på 4 millioner, er de månedlige låneutgiftene på 14.226 kroner. Senker man renten til 2,6 prosent, blir månedsutgiftene på 13.610 kroner. Det utgjør 184.000 kroner spart i løpet av lånets levetid.

Sjekke kredittscoren din gratis her!

2. Spar hundrevis i måneden på stømregningen

På Forbrukerrådets prisoversikt strømpris.no kan du til enhver tid se hvilke strømavtaler som er billigst. Vi søkte på strømpriser for eneboliger på 200 kvadratmeter i Oslo og oppdaget at prisforskjellene er overraskende høye. Den billigste varige spotavtalen, Agva Strømpris, har en estimert månedspris på 127 kroner, mens de dyreste ligger på hele 700-800 kroner.

Sorteringen «varige avtaler» innebærer at forbrukerne er garantert oppgitt pris i minst seks måneder. Forbrukerrådet har gjort dette for at det skal bli lettere å styre unna lokketilbud som kun varer i én måned før man blir flyttet over til en dyr avtale.

Over tid har det vist seg at spotavtaler er den billigste avtaleformen, så det anbefales at man bytter til dette dersom man skulle ha en variabel avtale fra før.

Leverandørbytte er i dag automatisert, så det er svært enkelt å bytte til Norges billigste varige strømavtale.

Vær obs på at nettleien er konstant uansett hvilken strømleverandør du velger.


Her bytter du til Agva Strømpris - Norges billigste varige spotavtale

3. Refinansier dyre lån og kredittgjeld

Mange nordmenn sliter med kredittkortgjeld og smålån med skyhøy rente. Det beste økonomiske grepet disse kan gjøre, er å refinansiere gjelden og samle lånene i ett lån.

En slik refinansiering bidrar normalt til at du får bedre rentevilkår på det nye lånet. En annen gunstig konsekvens er at du slipper å betale dyre administrasjonsgebyrer flere steder.

Et av alternativene når det gjelder refinansiering er å samle gjeld og smålån i et forbrukslån med lavere rente enn det du har i dag. På Nettavisen Lånehjelpen kan du søke på forbrukslån og se hvilke som er de billigste på markedet. Du kan også lese mer om refinansiering her.

4. Bytt til billigere forsikringer

De fleste av oss betaler forsikringer i dyre dommer hvert år. For hjemmet ditt har du husforsikring og innboforsikring. På bilen har du kasko og ansvarsforsikring. Har du hytte og båt, må også dette forsikres. Skal du på ferie, må du ha reiseforsikring. I tillegg har du kanskje forsikret liv og helse med livsforsikring, ulykkesforsikring og uføreforsikring.

Den beste strategien for å spare penger på forsikring er å samle alle forsikringsavtalene hos ett selskap, da kan du i beste fall få en rabatt på hele 20 prosent, og det kan bety flere tusenlapper i året.

Før du bestemmer deg for å bytte forsikringsselskap bør du la de forskjellige selskapene konkurrere om ditt kundeforhold. Dersom du bruker tjenester som Tjenestetorget.no og Forsikringer.no kan du innhente tilbud fra mange forsikringsselskaper på en gang og sammenligne disse slik at du ender opp med det forsikringsselskapet som kan gi deg de beste betingelsene, vilkårene, ønsket dekningsgrad og selvsagt den beste prisen.

Mange nordmenn sparer tusenvis av kroner i året etter å ha sjekket hvor mye bedre vilkår man kan få hos andre forsikringsselskaper gjennom Tjenestetorget.no og Forsikringer.no.

5. Selg gammelt gull til rekordhøye priser

Når det er mye uro i finansmarkedet og på børsene, slik verden opplever nå grunnet koronaviruset, er det mange investorer som flykter til sikrere markeder. Det har ført til et stort hopp i gullprisen de siste ukene, og prisen er nå omtrent like høy som den var i rekordåret 2012.

Hvis du har gammelt gull liggende hjemme som du ikke har bruk for, er dette en unik anledning til å tjene bra med penger. Det finnes flere sider på nett der du kan selge gull på en trygg måte, men det er store forskjeller på hva de ulike aktørene gir deg i pris.

Det fikk Roger Pettersen fra Bodø erfare da han skulle selge gammelt gull og arvegods som var stuet vekk. De to første aktørene tilbød ham 7500 kroner, noe han syntes virket lite. Han tok derfor også kontakt med Gullbanken, og der tilbød de ham 24.000 for akkurat det samme gullet.

Har du gull og verdigjenstander liggende? Sjekk prisen hos Gullbanken