Norges Bank har gjennomført to rentenedsettelser i år for å imøtekomme utfordringene skapt av koronaviruset. Bankene var imidlertid ikke like raske med å kutte sine renter, og myndighetene og media måtte presse på før man så de første kuttene.

Nå har de fleste bankene kuttet renten, men det er langt fra sikkert at du har fått den renten du har krav på.

- Renten meldes om å være kuttet med 0,5-1,5 prosentpoeng avhengig av risikoprofilen din. Har du en god kredittscore og lav belåningsgrad, men en rente på over 2 prosent, er det mye som tyder på at du overbetaler på lånet ditt, sier daglig leder Eigil Arff Tarjem i Defero.

Kredittscore er ditt beste kort overfor banken

Han trekker frem nettopp kredittscore som nøkkelen til å oppnå bedre rente hos banken.

- Det har lenge vært en godt bevart hemmelighet, men det er faktisk slik at den renten du får av banken, er direkte knyttet til kredittscoren din. Samtlige norske banker bedømmer kundene sine ved å bruke kredittscore, forteller Arff Tarjem.

Les mer om Defero og sjekk hvilken kredittscore du har!

Kredittscoren gir banken en objektiv bedømmelse av hvor trygg betaler du er. Har du for eksempel en score som faller innenfor «Svært lav-risiko»-kategorien (734 og oppover), har du meget gode kort på hånden overfor boliglånsbankene.

- Gode tilbakemeldinger fra medlemmene

Som medlem av gratistjenesten Defero får du blant annet tilgang til kredittscoren din og andre økonomiske data som du bør kjenne til hvis du ønsker å forhandle med banken om bedre betingelser.

- Defero samler kontinuerlig data på hvilket rentenivå du bør ligge på, hensyntatt kredittscoren din. Dette gjør at Deferos medlemmer får en objektiv vurdering basert på skarpe data som viser hvilken rente de kan oppnå, sier Arff Tarjem.

- Vi får tilbakemelding fra flere av medlemmene våre om at de setter stor pris på renteinnsikten de får gratis av Defero. Bankene har en uttalt laveste rente, men det er en kjent sak at det er store individuelle forskjeller på renten og det er mye å tjene på å ha denne innsikten. Faktisk ser vi at de aller fleste som ikke aktivt prater med banken sin, har en altfor høy rente, fortsetter Arff Tarjem.

Få tilgang til kredittscoren din gratis her!

Sjekk om du kan få bedre rente i en annen bank

Defero har akkurat lansert en ny tjeneste som gjør det enkelt å finne ut hvor lav rente du kan få på boliglån, billån og forbrukslån.

Gjennom tjenesten Defero Anbud kan du sende kredittdataene dine anonymt til de bankene du ønsker tilbud fra. Bankene får deretter mulighet til å presentere et tentativt tilbud til deg i Deferos portal basert på dataene dine. Synes du et av tilbudene du mottar er spesielt godt, står du fritt til å akseptere dette, slik at banken kan ta kontakt med deg direkte.

Ved hjelp av noen få klikk vil du altså få et korrekt bilde av hva de forskjellige bankene kan tilby deg, og du kan deretter velge den foretrukne banken. Det er både uforpliktende og gratis å bruke Defero Anbud.

- Tjenesten er svært populær, og mange opplever å ha et godt forhandlingskort når de vet sine kredittscore. Vi har medlemmer som har fått renten sin redusert ned til godt under 2 prosent, sier Tarjem.

Mye å spare: Dette er Norges billigste strømavtale over tid

Les mer om Defero Anbud og sjekk om du kan få bedre rente!

Bankene konkurrerer om lånet ditt

Et viktig aspekt ved Defero Anbud er at bankene vet at de konkurrerer mot andre banker når de skal gi deg lånetilbud. Hvis du har en attraktiv profil, vil de derfor kunne strekke seg langt for å få deg som kunde.

Dersom du ikke ønsker å bytte bank, men trenger gode argumenter for hvorfor du bør få bedre rentebetingelser i den nåværende banken din, får du som Defero-medlem innsikt i kredittscoren din og annen viktig informasjon om privatøkonomien din.

Les mer om Defero og sjekk hvilken kredittscore du har!

Mye å spare: Dette er Norges billigste strømavtale over tid

Les også: - Kryptovaluta er ikke uberørt av øknomiske nedgangstider