*Nettavisen.*

Kun 2,3 prosent har den billigste strømavtalen

Reklame
Strømprisen er normalt høyest om høsten og vinteren, så det lønner seg å sjekke om man har en konkurransedyktig avtale før kulda setter inn.

Strømprisen er normalt høyest om høsten og vinteren, så det lønner seg å sjekke om man har en konkurransedyktig avtale før kulda setter inn.

Selv om spotpris normalt anbefales som den gunstigste avtaleformen, bør du sterkt vurdere å binde strømmen nå i høst.

04.09.19 13:58

Strømprisen var usedvanlig høy gjennom mesteparten av fjoråret, og 2019 har også tidvis bydd på sjokkartede strømregninger.

Strømselskapene tilbyr ulike typer avtaler til kundene, spotpris, variabel og fastpris. Spotavtaler har tradisjonelt sett vært den mest anbefalte avtaleformen blant ekspertene, men statistikk fra SSB viser at fastpris har vært den klart gunstigste avtalen flere kvartaler i strekk.

Dette er Norges billigste fastprisavtale (1 år)

Nesten ingen har fastpris
Fastpris er en avtaleform som kun 2,3 prosent av husholdningene har. 74,7 prosent har spotpriskontrakt, mens 23 prosent har variabel pris. Den sistnevnte kontraktstypen har vist seg å være den klart dyreste år etter år.

Spotprisen i Oslo var i 2018 i snitt på 52,40 øre per kilowattime FØR strømselskapenes påslag, mens prisen fra januar til august i år var på 49,50 øre – også det FØR påslag.

Den billigste fastprisavtalen på offisiell oversikt
Nå i september har strømselskapet Agva Kraft lansert en ny fastprisavtale som gjør det mulig for kundene å binde strømmen i ett år til 49,90 øre per kilowatt. Det er i skrivende stund (04.09.2019) den billigste ettårsavtalen på Strømpris.no, som er Forbrukerrådets offisielle prisoversikt for strømavtaler.

- I et historisk perspektiv har det ikke vært lønnsomt med fastpris. Men med så store overraskelser markedet har fått det siste året, er det nok langt flere som bør velge fastpris. De som sikret seg i fjor, har gjort en svært god avtale, forteller markedssjef Bjørn Arctander i Agva Kraft.

Han anbefaler fastpris spesielt til forbrukere som ønsker stabile og forutsigbare regninger.

- Det siste året har strømmarkedet vært svært uforutsigbart. I sånne perioder kan det gi en god trygghet å sikre strømprisen med en fastprisavtale, sier Arctander.

Her kan du enkelt bestille Norges billigste fastprisavtale (1 år)

Landets billigste spotavtale
Dersom du ønsker å beholde en spotprisavtale, eller eventuelt å bytte til en slik avtale dersom du har et annet produkt i dag, anbefaler Forbrukerrådet at du sjekker hvilke leverandører som er billigst på deres offisielle prisoversikt Strømpris.no.

På oversikten over de billigste spotprisavtalene ligger Agva Kraft øverst med avtalen AGVA Spot NP.

Her kan du enkelt bestille Norges billigste spotprisavtale

Her kan du enkelt bestille Norges billigste fastprisavtale (1 år)

Å bytte leverandør er enkelt og gratis
I dag er leverandørbyttet automatisert, og det er enklere enn noen gang å bytte til en billigere strømleverandør. Det nye strømselskapet tar seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Denne saken er uavhengig skrevet av Nettavisen. Lenkene i saken fører til aktører som betaler en andel av hva du kjøper for tilbake til Nettavisen. Disse pengene finansierer driften av den journalistiske delen av avisen vår.