Gå til sidens hovedinnhold

Lån på dagen

Dette bør du vite om lån for å få en gunstig låneavtale.

Hvis du behøver penger raskt, kan det være aktuelt med et lån på dagen. For at du skal få utbetalt lånebeløpet i løpet av kort tid er det imidlertid viktig at du er kjent med søknadsprosessen i forkant.

Da kan du forsikre deg om at du får gjennom søknaden din automatisk, og at pengene står på konto samme dag. Les videre for å lære mer om hva lån på dagen er og hvordan du skaffer en gunstig låneavtale.

Hva er et lån på dagen?

Et lån på dagen kan i prinsippet gjelde et hvilket som helst lån, både med og uten sikkerhet; det avhenger av søknadstiden hos långiver. Allikevel er det som oftest slik at et lån med en behandlingstid på bare noen timer er et lån uten sikkerhet. Disse er også kjent som forbrukslån, og kan ha en låneramme på alt fra noen få tusen kroner, til flere hundre.

Kjennetegnet til et lån uten sikkerhet er at det ikke tas opp pant i forbindelse med opprettelsen av lånet. Der man i tradisjonelle lån behøver et panteobjekt (som en bolig eller et kjøretøy), er det inntekten din som fungerer som sikkerhet ved usikrede lån. Dette medfører en større risiko for kreditor, og dermed en høyere effektiv rente for deg som låntaker.

Et lån på dagen er rimeligvis et lån med svært effektiv søknadsbehandling. Dette blir imidlertid mer og mer vanlig, ettersom flere og flere ledd i prosessen automatiseres. Nå oppdateres kredittopplysningsbyråenes databaser flere ganger om dagen, og kredittsjekk går på bare noen sekunder. Ved lån med sikkerhet er det allikevel et panteobjekt med i bildet, som betyr mer papirarbeid. Lån uten sikkerhet innvilges med inntekt og formue som eneste utgangspunkt for søknadsvurderingen.

Hva skal du tenke på når du låner uten sikkerhet?

Som nevnt over innebærer et usikret lån en større risiko for långiver. Du skal derimot være oppmerksom på at for deg som låntaker er et usikret lån betydelig mindre sikkert enn et lån knyttet til et panteobjekt. Dette handler om nettopp det at det er inntekten din som er eneste sikring på lånet. Dersom noe skulle skje med denne finnes det ingen andre verdier å falle tilbake på.

Hvis du behøver et lån på dagen er det viktig at du tenker på disse to tingene før du takker ja til et tilbud:

Har du råd til lånet på lang sikt?

Det er fort gjort å tenke at man kan håndtere lånekostnadene sine dersom man behøver penger raskt – uansett hva disse måtte være. Husk på å se over budsjettet ditt og vurdere om det er realistisk for deg å betjene dette lånet gjennom hele nedbetalingsperioden.

Et lån på dagen har ofte høy effektiv rente

Rentesatsen en bank tilbyr deg er alltid et uttrykk for risikoen de tar ved å godkjenne søknaden din. Uten et panteobjekt kommer en større risiko, og dermed en høyere rente. Er det snakk om et lavt lånebeløp kan effektiv rente bli liggende skyhøyt på lån uten sikkerhet. Gjør deg kjent med rentekostnadene før du takker ja til lånetilbudet.

Hvordan får man et lån på dagen?

Så hva må du gjøre for å få pengene så raskt på konto som mulig? Selv om mange långivere bruker lån på dagen bevisst i markedsføringen sin, og kanskje ikke faktisk utbetaler samme dag som du søker, finnes det muligheter for å motta beløpet innen noen timer. Da må du sørge for å ha alt i orden før du søker, slik at søknaden ikke må behandles manuelt.

Den beste måten å få til dette på er å søke med en god kredittverdighet. Dersom du har betalingsanmerkninger, aktive inkassosaker, eller andre ting som skurrer på kredittsjekken, vil dette sakke på prosessen. Ofte kan det også medføre et umiddelbart avslag – det er få långivere som godkjenner søkere med en anmerkning. Sørg for å sjekke i forkant at du med inntekten din innfrir kravene til långiver.

Videre er det viktig at du søker på morgenen dersom du behøver et lån på dagen. Dette er for å øke sannsynligheten for at lånebeløpet går på en av de nasjonale kjøringene for bankoverføring samme dag. Du må også søke med digital identifikasjon, altså BankID. Da kan banken umiddelbart uthente kredittopplysningene dine og vurdere søknaden din. Hvis alt er i orden og du får tilbud om lån må du akseptere dette raskt. Da er det også stor sannsynlighet for at du mottar pengene samme dag.

Hvilke kriterier må du innfri for å søke?

Det er stor variasjon i kriteriene fra bank til bank. Vi nevnte risiko tidligere, og det er denne som legger føringer på hvilke krav du må innfri for å søke om lån. De to viktigste kriteriene er at du må være myndig (selv om de fleste banker har høyere aldersgrense enn 18 år) og ha en stabil inntekt. Altså må du tjene nok i måneden til å betjene lånet du søker om, og vel så det. Bankene skal nemlig ta høyde for en eventuell renteøkning når de behandler søknaden.

I tillegg til alder og inntekt er det også lurt å være bevisst kredittsjekken sin. Hvordan ser likningstallene dine ut for de seneste tre årene? Har du fast jobb? Har du noen næringsinteresser? Hvor mye gjeld har du i forhold til inntekten din? Dersom du behøver et lån på dagen er det viktig at kredittsjekken din går gjennom uten at noen må behandle søknaden din manuelt.

Jo mer du klarer å vurdere på egenhånd i forkant av at søker, jo bedre er det for utfallet av prosessen. Da kan du legge ønsket lånebeløp og nedbetalingsperiode på et realistisk nivå. Tilbydere av lån uten sikkerhet har i dag strenge krav på seg, i henhold til forskriften om utlånspraksis for forbrukslån. Dette er lovfestede retningslinjer, som gjelder spesielt for lån uten sikkerhet.

Så lenge du søker om et beløp du kan håndtere med inntekten din er det sannsynlig at du vil få godkjent et lån på dagen. Husk også på å nedbetale lån uten sikkerhet så raskt som mulig, slik at du sparer penger på rentekostnadene.

Nettavisen Lånehjelpen kan du lese flere nyttige artikler om lån og finne aktører med lavest rente.

Eff. rente 14,64%, kr 80.000, o/5 år. Kostnad kr 30.666, totalt kr 110.666