Prissjokket: Forbrukerne rømmer fra dyre strømavtaler

Reklame

De skyhøye strømprisene førte til rekordmange bytter av kraftleverandør i 2018.

08.08.19 14:34

Fjoråret var preget av ekstremt høye strømpriser, og prisen for spotpriskontrakter var i snitt over 50 prosent høyere enn i 2017. Tall fra SSB viser at energiprisene var hovedårsaken til at de generelle prisene i Norge steg med 3,5 prosent i fjor.

Et så stort prishopp får konsekvenser for folks husholdningsbudsjetter, og ifølge NVE var det rekordmange nordmenn som byttet strømleverandør i 2018. Hele 642.700 strømkunder skiftet selskap, noe som var en oppgang på 14 prosent sammenliknet med 2017.

En smart måte å finne ut om du har en konkurransedyktig strømavtale er å bruke Forbrukerrådets tjeneste Strømpris.no. Ved å taste inn adressen din får du opp en oversikt over de billigste avtalene i ditt område.

Billigst på offisiell liste
Agva Kraft har ligget i toppsjiktet på Strømpris.no hver uke helt siden etableringen i 2015, og i skrivende stund (29. mars) er Agva Kraft den billigste aktøren i kategorien spotpris med avtalen Agva Strøm. Tre avtaler er riktignok over Agva på Strømpris.no, men dette er tilbud som innebærer at man blir overført til en dyr avtale etter ca en måned.

Forbrukerrådet, som står bak Strømpris.no, advarer forbukerne mot denne typen lokketilbud. Den aller billigste avtalen på listen har sågar en bindingstid på hele ni måneder. Åtte av disse månedene får man en dyr avtale.

- Med så høye priser som det var på strøm i fjor, og fortsatt er, er det ekstra viktig for forbrukerne å finne frem til den billigste leverandøren. Det er bra folk bytter, det legger press på strømselskapene til å senke profitten, sier markedssjef Bjørn Arctander i Agva Kraft.

I dag er leverandørbyttet automatisert, og det er svært enkelt å bytte til en billigere strømleverandør. Det nye strømselskapet tar seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Her kan du enkelt bestille Agva Strøm

Bytt fra variabel til spot
Arctander oppfordrer strømkundene om å sjekke at de har riktig avtaletype. Ekspertene anbefaler spot som den gunstigste avtaleformen over tid, og VGs Dine Penger har avslørt man i løpet av et liv vil spare mellom 25.000 og 65.000 kroner gjennom på å velge strøm til innkjøpspris fremfor en variabel avtaletype.

- Likevel har mer enn 25 prosent av alle norske husstander fortsatt ikke byttet fra variabel til spot, forteller Arctander.

Agva Krafts spotavtale har altså en forventet månedspris på 1057 kroner. Til sammenlikning har den dyreste variabel-avtalen en forventet månedspris på hele 1990 kroner.

Spotavtale, eller innkjøpspris som det også kalles, innebærer at kunden får strømmen til samme pris som det strømleverandørene betaler – mot et fast påslag som dekker leverandørenes administrasjonskostnader og inntjening.

Her kan du enkelt bestille Agva Strøm

*Priseksempel: En familie på fire med normalt strømforbruk bosatt i Bærum.

Denne saken er uavhengig skrevet av Nettavisen. Lenkene i saken fører til aktører som betaler en andel av hva du kjøper for tilbake til Nettavisen. Disse pengene finansierer driften av den journalistiske delen av avisen vår.