Gratistjenesten Defero analyserte nylig dataen til sine 30.000 medlemmer. Undersøkelsen viser at mange nordmenn betaler for mye på lånene sine, og at disse bør kunne redusere kostnadene ved å forhandle med banken.

57 år gamle Jarle Engh pleier å gå gjennom bank-, strøm- og forsikringsavtalene én gang i året for å sjekke om han har konkurransedyktige vilkår.

Da han tok runden i april i år, oppdaget han at han betalte for høy rente på både boliglånet og leasingavtalen på bilen. Som medlem av Defero hadde han blitt gjort oppmerksom på at tilbyderne av økonomiske avtaler vurderer kundene utfra hva de har i kredittscore.

Fikk senket boligrenten med 0,4 prosentpoeng

Gjennom Defero fant Jarle ut at han har en god kredittscore, og dette brukte han som forhandlingskort overfor banken og selskapet han leaser bil av.

- Jeg sendte en mail til banken der jeg viste til at jeg har en kredittscore på 766. De svarte med å sette ned renten på boliglånet mitt med 0,4 prosentpoeng nesten umiddelbart, forteller Engh.

Han hadde tilsvarende suksess med henvendelsen på leasingavtalen, og der ble renten senket med 0,5 prosentpoeng.

- Det er ikke enkelt å forbedre en leasingavtale, og jeg har flere bekjente som har prøvd det uten å lykkes. Å kjenne til egen kredittscore er svært viktig når man skal forhandle om bedre vilkår, fortsetter Engh.

Hvilken rente gir din kredittscore? Få svaret gratis hos Defero

Har du premiumscore?

Kredittscoren din er en objektiv bedømmelse av hvor trygg betaler du er. Har du for eksempel en score som faller innenfor «Svært lav risiko»-kategorien (734 og oppover), vil du ikke bare oppleve å kunne få innvilget lån umiddelbart, men du vil også sannsynligvis få svært gode rentevilkår.

Daglig leder i Defero, Eigil Arff Tarjem, oppfordrer alle lånetakere om å sette seg inn i hvilken kredittscore de har.

- Det er en myte at det kun er de med dårlig økonomi som bør bry seg om kredittscoren sin. Av Deferos medlemsmasse har faktisk hele 32 prosent en score over 734, altså en såkalt «premiumscore».

- Disse kan være i posisjon til å få spesielt gode betingelser som lavere rente, spesielle medlemsfordeler, egen kundebehandler og så videre. Bankene kjemper hardt om disse kundene så her kan man være grådig når man forhandler med banken, understreker Arff Tarjem.

Sjekk kredittscoren din gratis her

- Anbefaler Defero

Jarle Engh har aldri opplevd at den årlige gjennomgangen av økonomiske avtaler har resultert i så raske rentekutt som i år.

- Defero er et veldig kult konsept, og tjenesten åpnet øynene mine for verdien av å kjenne til egen kredittscore. Jeg har anbefalt tjenesten til flere venner og bekjente av meg, avslutter Engh.

Fakta om Defero

Defero er en økonomisk forbrukerportal der privatpersoner får gratis oversikt over egne:

*Kredittdata og kredittscore

*Skatte -og ligningsopplysninger

*Eventuelle betalingsanmerkninger (detaljert)

*Inntekts -og utgiftsposter. Kan man enkelt øke/redusere disse?

*Effekten av budsjettering ved hjelp av Deferos enkle budsjettverktøy

Hvilken rente gir din kredittscore? Få svaret gratis hos Defero