Gratistjenesten Defero analyserte nylig dataen til sine 17.000 medlemmer. Undersøkelsen viser at mange nordmenn betaler for mye på lånene sine, og at disse bør kunne redusere kostnadene ved å forhandle med banken.

Odin Nilssen Oftedal fra Lofoten har vært i en slik situasjon i flere år. Han har en så god kredittscore at det kun er 0,5 til 2 prosent sannsynlighet for at han ikke vil kunne betale for seg overfor banken. Gjennom Defero ble Oftedal gjort oppmerksom på at kredittscoren tilsier at han defor burde ha betydelig lavere rente enn det han betalte.

Sjekk kredittscoren din gratis her!

Sparer 7000 kr i året

Da han tok kontakt med banken, som er en av Norges største, hadde rådgiveren ingen gode motargumenter for hvorfor han skulle beholde den høye boligrenta, og samtalen endte med en rentenedsettelse på hele 0,4 prosentpoeng.

- Å få redusert renta på boliglånet mitt var helt supert. Jeg sparer rundt 7000 kroner i året nå, noe som kommer veldig godt med for en småbarnsfar, forteller Defero-medlemmet Oftedal.

- Visste ikke hvor viktig kredittscoren er

Kredittscoren din er en objektiv bedømmelse av hvor trygg betaler du er. Har du for eksempel en score som faller innenfor «Svært lav risiko»-kategorien (734 og oppover), vil du ikke bare oppleve å kunne få innvilget lån umiddelbart, men du vil også sannsynligvis få svært gode rentevilkår.

- Jeg kjente til kredittscore fra før ettersom jeg har jobbet i bank tidligere, men jeg har ikke kjent til den faktiske verdien og viktigheten av scoren, sier Oftedal.

Defero er en ny, økonomisk forbrukerportal der privatpersoner får gratis oversikt over egne:

*Kredittdata og kredittscore

*Skatte -og ligningsopplysninger

*Eventuelle betalingsanmerkninger (detaljert)

*Inntekts -og utgiftsposter. Kan man enkelt øke/redusere disse?

*Effekten av budsjettering ved hjelp av Deferos enkle budsjettverktøy

Hvilken rente gir din kredittscore? Få svaret gratis hos Defero

Har du premiumscore?

Daglig leder i Defero, Eigil Arff Tarjem, oppfordrer alle lånetakere om å sette seg inn i hvilken kredittscore de har.

- Det er en myte at det kun er de med dårlig økonomi som bør bry seg om kredittscoren sin. Av Deferos medlemsmasse har faktisk hele 32 prosent en score over 734, altså en såkalt «premiumscore».

- Disse kan være i posisjon til å få spesielt gode betingelser som lavere rente, spesielle medlemsfordeler, egen kundebehandler og så videre. Bankene kjemper hardt om disse kundene så her kan man være grådig når man forhandler med banken, understreker Arff Tarjem.

Sjekk om du har premiumscore her!

Kredittscore viktig i flere sammenhenger

Det er ikke bare banker som benytter kredittscore din. Faktisk gjør de aller fleste bedrifter som operer med kreditt dette – blant annet strømselskaper, teleselskaper og forsikringsselskaper.

Historikken din er viktig for hvilken kredittscore du har, så å ha et forhold til denne fra en tidlig alder og passe på å betale i tide, samt å bygge en god økonomi med stabil inntekt, er nøkkelord for en høy kredittscore, avslutter Arff Tarjem.

Få din gratis kredittrapport med score på Defero