Onsdag 6. november steg strømprisen med hele 77 prosent i store deler av landet. Det er det kalde været som er hovedårsaken til at spotprisen spratt opp til om lag 67 øre per kilowatt i alle landsdeler bortsett fra Nord-Norge.

Strømprisen har siden stort sett ligget tett opp under 60 øre per kilowatt.

Strømselskapene tilbyr ulike typer avtaler til kundene, spotpris, variabel og fastpris. Spotavtaler har tradisjonelt sett vært den mest anbefalte avtaleformen blant ekspertene, men statistikk fra SSB fra tidligere i høst viser at fastpris har vært den klart gunstigste avtalen flere kvartaler i strekk.

Dette er Norges billigste fastprisavtale

Nesten ingen har fastpris
Fastpris er en avtaleform som kun 2,3 prosent av husholdningene har. 74,7 prosent har spotpriskontrakt, mens 23 prosent har variabel pris. Den sistnevnte kontraktstypen har vist seg å være den klart dyreste år etter år.

Spotprisen i Oslo var i 2018 i snitt på 52,40 øre per kilowattime FØR strømselskapenes påslag, mens prisen i skrivende stund altså er på ca 67 øre.

Den billigste fastprisavtalen på offisiell oversikt
Nå i november har strømselskapet Agva Kraft en fastprisavtale som gjør det mulig for kundene å binde strømmen i ett år til 48,90 øre per kilowatt. Det er den billigste fastprisavtalen på markedet, også billigere enn avtalene som varer i 2, 3 og 5 år. Det viser prisoversikten på Strømpris.no, som er Forbrukerrådets offisielle prisoversikt for strømavtaler.

- I et historisk perspektiv har det ikke vært lønnsomt med fastpris. Men med så store overraskelser markedet har fått det siste året, er det nok langt flere som bør velge fastpris. De som sikret seg i fjor, har gjort en svært god avtale, forteller markedssjef Bjørn Arctander i Agva Kraft.

Han anbefaler fastpris spesielt til forbrukere som ønsker stabile og forutsigbare regninger.

- Det siste året har strømmarkedet vært svært uforutsigbart. I sånne perioder kan det gi en god trygghet å sikre strømprisen med en fastprisavtale, sier Arctander.

Her kan du enkelt bestille Norges billigste fastprisavtale (1 år)

Landets billigste spotavtale
Dersom du ønsker å beholde en spotprisavtale, eller eventuelt bytte til en slik avtale dersom du har et annet produkt i dag, anbefaler Forbrukerrådet at du sjekker hvilke leverandører som er billigst på deres offisielle prisoversikt Strømpris.no.

På oversikten over de billigste spotprisavtalene ligger Agva Kraft øverst med avtalen AGVA Spot NP.

Her kan du enkelt bestille Norges billigste spotprisavtale

Her kan du enkelt bestille Norges billigste fastprisavtale (1 år)

Å bytte leverandør er enkelt og gratis
I dag er leverandørbyttet automatisert, og det er enklere enn noen gang å bytte til en billigere strømleverandør. Det nye strømselskapet tar seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Les også: Slik pruter du på boligalarmen