I fjor var norske strømkunder velsignet med rekordlave strømpriser og tilsvarende lave regninger, men i desember begynte spotprisen å krype opp mot mer normale nivåer.

Tendensen har fortsatt i 2021, og 8. og 15. januar måtte kunder med spotprisavtale ut med nesten 1 krone per kilowattime (priseksempel fra den sørlige delen av landet). På toppen av dette kommer strømselskapets påslag. En så høy spotpris har vi ikke opplevd siden januar 2016 på Østlandet, og siden 2012 på Sørlandet.

Tirsdag 26. januar ligger spotprisen på 77,48 øre i store deler av landet. Til sammenlikning var snittprisen i juni og juli i fjor på under 2 øre!

Denne avtalen gir deg gratis strøm i en én måned

Hvor god er avtalen din?

Ettersom vi er inne i en periode med kulde og høyt strømforbruk, må vi belage oss på mye høyere strømregninger de neste månedene enn det vi er blitt vant til. I slike situasjoner er det ekstra viktig å ha en konkurransedyktig strømavtale.

Normalt anbefaler ekspertene spotpris som den gunstigste avtaletypen, men i enkelte situasjoner kan det likevel lønne seg å binde strømmen til en fastpriskontrakt.

Fastpriskontrakter var for eksempel den klart billigste formen for strømprisavtale hele første halvår i 2019 (SSB-tall), selv om kun 2,3 prosent av norske strømkunder hadde denne avtaletypen.

Fastpris: 1 måned gratis strøm

Gratis strøm i en måned eller lav fastpris

På Forbrukerrådets oversikt over strømavtaler, strømpris.no, kan man til enhver tid sjekke hvilke strømavtaler som er billigst. Der går det frem at de billigste fastprisavtalene har en langt lavere pris enn det spotprisen ligger på.

Agva Kraft tilbyr gratis strøm i én måned, noe som innebærer at du ikke trenger å betale noe for strømmen til slutten av februar dersom du slår til i dag.

Når fastprisavtalen utløper, går du over på en standard spotprisavale. En genial måte å komme seg gjennom det som fort kan bli de dyreste 30 dagene i hele år uten å betale noe som helst.

Bestill Agva Krafts gratisavtale her

Dersom du ønsker en fastprisavtale av lenger varighet enn én måned, er Agva Kraft også billigst i landet på avtaler på to måneder (24,90 øre per kilowattime), tre måneder (31,90 øre), seks måneder (32,90 øre) og tolv måneder (33,90 øre).

Til sammenlikning er spotprisen tirsdag altså på 77,48 øre.

En annen fordel med fastpris er at alle påslag og kostnader er i inkludert i prisen, slik at du vet nøyaktig hva du betaler per kilowattime hver måned.

Her bestiller du avtalen som gir deg gratis strøm til slutten av februar

Høy spotpris om vinteren er normalt

Når man binder seg til en fastprisavtale, er det alltid en risiko for at spotprisen vil falle og i snitt ligge under det man betaler i fastpris.

Men hvis man ser på snittprisen i januar, februar og mars for de siste fem årene, er det kun i februar og mars 2020 spotprisen lå under 24,90 øre. Og det var altså et år med rekordlave priser. I 2019 var snittprisen for januar så høy som 68,24 øre, februar lå på 56,44 øre, mens man i mars måtte betale 51,07 øre.

Les også: Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Å bytte leverandør er enkelt og gratis

I dag er leverandørbyttet automatisert, og det er enklere enn noen gang å bytte til en billigere strømleverandør. Det nye strømselskapet tar seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Velg selv hvilken fastprisavtale du ønsker: