Stadig flere nordmenn skaffer seg et virtuelt privat nettverk, bedre kjent som en VPN-tjeneste. Kort forklart bruker man VPN til å surfe anonymt og sikkert på nett.

Du kobles til en server som normalt står i et helt annet land enn det du befinner deg i, og nettkommunikasjonen din kan dermed ikke spores tilbake til deg. Slik kan du ivareta datasikkerheten din ved å beskytte deg mot overvåking, hacking, svindel og andre farer. VPN er spesielt viktig hvis du er koblet på offentlig wifi.

NordVPN - best i test hos Tek.no

PureVPN - en av de billigste aktørene på det norske markedet

Få tilgang til amerikanske Netflix
Sikkerhet er imidlertid bare én av mange fordeler med VPN. Ved å surfe via en amerikansk server, kan du få tilgang til den amerikanske versjonen av Netflix og andre amerikanske strømmetjenester. Disse har gjerne et mye større utvalg enn de norske versjonene, og du kan se premierer på populære filmer og serier lenge før lanseringsdato i Norge.

På tilsvarende måte kan du få tilgang til NRK og andre norske tjenester og programmet i utlandet ved å koble deg opp på en norsk server. Du kan også få tilgang til blokkerte sider og tjenester hvis du befinner deg i et land der myndighetene sensurerer internett.

Genialt hvis du er på utenlandsferie eller bor eller studerer i utlandet.

De beste VPN-tjenestene
Det vrimler av tilbydere av VPN, og det kan være vanskelig å vite hvilke du bør vurdere. To av de mest populære leverandørene blant norske brukere er NordVPN og PureVPN.

NordVPN har fått positive omtaler fra BBC, Forbes, The Guardian og andre kjente utenlandske medier, og ble kåret til testvinner da anerkjente Tek.no gjennomførte 810 målinger hos åtte leverandører.

Tek.no trekker frem at NordVPN jevnt over scorer bra på alle nøkkelfunksjoner, at hastigheten er i toppsjiktet, og at man har mulighet til å kjøpe en dedikert IP-adresse – noe som øker sjansen for at man får tilgang til geoblokkert innhold, som for eksempel amerikanske Netflix, uten avbrudd.

Les mer om NordVPN og bestill tjenesten her!

Pengene tilbake-garanti
NordVPN har så mange som 5164 servere i 60 land. Flere av dem står i Norge, noe som gjør det enkelt å få tilgang til norske tjenester som er blokkert i Norge. Leverandøren utfører ikke intern loggføring, noe som innebærer at ingen myndigheter vil finne informasjon som kan kobles til deg dersom serverne undersøkes.

Den automatiske «kill switch»-funksjonen sørger for at internettkoblingen din blokkeres dersom VPN-en kobles ut. Dette hindrer IP- og DNS-lekkasjer, og gjør at tredjepart ikke kan finne identiteten din.

NordVPN har en pengene tilbake-garanti på 30 dager, og kundeservicen er kjent for å være rask og god. Én lisens sikrer hele seks enheter og samtidige brukere. Du kan for eksempel sikre både din stasjonære datamaskin, laptopen, smarttelefonen og nettbrettet samtidig.

Les mer om NordVPN og bestill tjenesten her!

PureVPN har høy score på Trustpilot
PureVPNs popularitet skyldes i hovedsak det gunstige prisnivået for tjenestene, høy fart, at man har servere i hele 140 land, og god brukervennlighet. PureVPN har en score på meget sterke 9,5 av 10 mulige poeng på Trustpilot, noe som tyder på at kundene er svært fornøyde.

Les mer om PureVPN og bestill tjenesten her!