I fjor var vi velsignet med svært lave strømpriser, og i juni og juli lå spotprisen i snitt på under 2 øre per kilowattime. Strømregningen for januar ble imidlertid en sjokkartet opplevelse for mange nordmenn.

Spotprisen har skutt i været, og i snitt betalte strømkunder i Oslo og store deler ellers i landet 62,55 øre per kilowattime i januar. Månedsprisen har ikke vært så høy siden desember 2018 og januar 2019. Ser vi bort ifra de to månedene, må vi helt tilbake til 2011 for å finne tilsvarende priser.

Rekordhøye prisintervaller

Om ikke januar var ille nok, så har februar startet med et skikkelig strømsjokk. Både torsdag 11. februar og fredag 12. februar har spotprisen ligget på over 1 krone per kilowattime i Oslo og på Vestlandet - de høyeste dagsprisene siden 2016.

For enkelte timesintervaller må man ut med over 3 kroner per kilowattime, nivåer som vi aldri tidligere har opplevd i Norge.

Denne fastprisavtalen koster bare 24,90 øre

Kunder med fastpris kan juble

Én gruppe strømkunder har imidlertid få bekymringer når det gjelder strømregningene. De ca 2,3 prosentene som har valgt fastprisavtale i stedet for spot elle variabel, kan nemlig glede seg over å ha bundet strømavtalen til en langt lavere pris enn det spotavtalene ligger på.

På Forbrukerrådets oversikt over strømavtaler, strømpris.no, kan man til enhver tid sjekke hvilke strømavtaler som er billigst. Der går det frem at de billigste fastprisavtalene har en langt lavere pris enn det spotprisen ligger på

Bytt til Norges billigste fastprisavtale

Så mye billigere er fastpris

Den billigste avtalen med én måneds varighet (tilbys av Agva Kraft) koster kun 24,90 øre per kilowattime.

Dersom du ønsker en fastprisavtale av lenger varighet enn én måned, er Agva Kraft også billigst i landet på avtaler på to måneder (29,90 øre per kilowattime), tre måneder (31,90 øre) og seks måneder (32,90 øre).

Til sammenlikning ligger spotprisen på 1,03 kroner fredag 12. februar, og i hele januar var spotprisen mye høyere enn de beste fastprisavtalene.

Når fastprisavtalen utløper, går du over på en standard spotprisavale. En genial måte å komme seg gjennom vinteren uten å betale for mye for strømmen.

En annen fordel med fastpris er at alle påslag og kostnader er i i prisen, slik at du vet nøyaktig hva du betaler per kilowattime hver måned.

Bestill Agva Krafts billigste fastprisavtale her

Høy spotpris om vinteren er normalt

Når man binder seg til en fastprisavtale, er det alltid en risiko for at spotprisen vil falle og i snitt ligge under det man betaler i fastpris.

Men hvis man ser på snittprisen i januar, februar og mars for de siste fem årene, er det kun i februar og mars 2020 spotprisen lå under 24,90 øre. Og det var altså et år med rekordlave priser. I 2019 var snittprisen for januar så høy som 68,24 øre, februar lå på 56,44 øre, mens man i mars måtte betale 51,07 øre.

Les også: Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Å bytte leverandør er enkelt og gratis

I dag er leverandørbyttet automatisert, og det er enklere enn noen gang å bytte til en billigere strømleverandør. Det nye strømselskapet tar seg av alt det praktiske ved bytting, og det koster ingenting å skifte leverandør.

Velg selv hvilken fastprisavtale du ønsker:

1 måned: 24,90 øre per kilowattime

2 måneder: 29,90 øre per kilowattime

3 måneder: 31,90 øre per kilowattime

6 måneder: 32,90 øre per kilowattime