Gå til sidens hovedinnhold

Gule Sider blir svensk

Det svenske katalogselskapet Eniro byr 6,45 milliarder kroner for Findexa, som blant annet driver Gule Sider. Styret anbefaler budet. Eniro ser 100 millioner svenske kroner i synergier.

Findexa opplyser at svenske Eniro har lagt in bud på selskapet. Det opplyses videre at styret anbefaler budet. Selskapets største eier, Texas Pacific Group, som kontrollerer rundt 61 prosent av aksjekapitalen, støtter også budet. I følge lovene på Jersey, hvor Findexa er registert, trenger man 75 prosent aksept for at budet skal gå igjennom.

- Texas Pacific har akseptert budet. De kontrollerer rundt 61 prosent, så man trenger 13 til 14 prosent til for at budet skal bli vedtatt, sier styreformann Tom Vidar Rygh i Findexa på en presentasjon mandag.

Eniro byr 31,80 kroner per Findexa-aksje. Det tilsvarer en verdi på 6,45 milliarder kroner, rundt åtte prosent over siste børskurs fredag. 4,5 milliarder kroner er i rene kontanter, mens resten, ca. to milliarder, er i Eniro-aksjer.

50% avkastning
- Premiumet er nesten 10 prosent over siste kurs fredag, 17 prosent av vektet gjennomsnitt de siste 30 dager og rundt 50 prosent over introduksjonsprisen i april i fjor på Oslo Børs hvis vi inkluderer utbytte i perioden, sier Rygh.

- Vi har hatt følere ute for å se om det er andre mulige bydere, men vi mener at budet fra Eniro er bra, fortsetter Rygh.

Analytikere TV2 Nettavisen har snakket med mener at en fusjon mellom de to selskapene er industrielt fornuftig.

- Industrielt sett er dette logisk. Det er lite synergier å hente på den tradisjonelle papirdelen av selskapet, men på onlinevirksomheten er en fusjon fornuftig, sier analytiker Atle Vereide i Enskilda Securities til TV2 Nettavisen.

- Hvor mye synergier ser dere?

- Det har vi ikke sett på, men Eniro opplyser i en melding at de venter 100 millioner svenske kroner i synergier, sier Rygh.

Konkurransemyndighetene
Det er bare på onlinevirksomheten i Norge hvor det er overlappene virksomhet. De norske konkurransemyndighetene vil se på oppkjøpet.

- Vi tror ikke at det blir noe problem, men konkurransemyndighetne vil se på saken, sier Rygh.

Findexa utgir blant annet Gule Sider og telefonkatalogen samt at de eier bedriftssøkertjenesten Rosa Index. I tillegg til å være størst i Sverige eier Eniro både Sol.no og Kvasir i Norge. Et fusjonert selskap vil bli største aktør innen søk på nettet og blant bedrifter i Norden.

Findexa har rundt 1050 ansatte inkludert alle datterselskaper. Findexa var tidigere et datterselskap i Telenor-konsernet, men ble solgt i 2001 til private equity-selskapet Texas Pacific Group.

Eniro er i dag nummer en i Sverige og Polen, mens de er store i Finland, Danmark og Norge. I lang tid har det også gått rykter om at den danske telekomkjempen TDC ønsker å selge danske gule sider. Kanskje Danmark blir neste stoppested for Eniro.

Danmark neste?
- Vil gule sider i Danmark bli neste oppkjøp for Eniro?

- Det ønsker jeg ikke å si så mye om, men denne hendelsen forandrer ting litt. Eniro er jo etablert i Danmark. Utover dette vil vi ikke kommentere det, sier Rygh.

Både Findexa og Eniro ble tatt av børsene i henholdsvis Oslo og Stockholm tidligere mandag. Dermed oppsto ryktet at de to selskapene skulle fusjoneres.

Reklame

Nå hamstrer norske menn sexleketøy til seg selv

Kommentarer til denne saken