Samtlige norske aksjefond har tapt penger for innskyterne i år. Det har fått ekspertene til å anbefale småsparerne til å plassere pengene sine i banken.

Det finnes imidlertid fond som har gått rett til himmels etter at pengestrømmen i finanssektoren har tørket inn.

Pengemarkedsfond
De heter pengemarkedsfond, og de tre beste fondene har hatt en avkastning på mellom 11,09 prosent og 19,42 prosent det siste året.

Bare ett av de 53 fondene som er med i Finansportalen til Forbrukerombudet har tapt penger det siste året. Det er Storebrand Rente +. Tapet har vært på beskjedne 0,19 prosent. De øvrige 52 fondene har tjent penger til sine sparekunder.

Norske aksjefond har til sammenligning falt med mellom 11,68 prosent og utrolige 65,19 prosent ifølge tall fra Finansportalen til Forbrukerombudet.

Den beste innskuddsrenten p.t. er 7,50 prosent i Sparebank Sør. De fleste norske bankkunder har imidlertid valgt å ha innskuddene sine i DNB Nor og Nordea. Disse to bankene tilbyr en rente på mellom 5,0 prosent og 6,5 prosent på sine sparekontoer.

Sikkert som banken
Agnes Bergo er daglig leder i Pengedoktoren. Hun sier plassering i pengemarkedsfond er både en sikker og konservativ form for sparing.

- Disse fondene er omtrent like sikkert som banken, og de er eksponert i obligasjoner og sertifikater i andre banker. Forskjellen på denne type sparing og et vanlig innskudd er først og fremst at et bankinnskudd kan være sikret gjennom bankenes sikringsfond, noe disse fondspengene ikke er, sier Bergo til Nettavisen.

Spareformen har vanligvis vært forbeholdt sparere som ønsker å bygge opp en buffer som er lett tilgjengelig dersom man trenger penger.

Tredelt sparing
Bergo mener imidlertid at man ikke bør sette alle sparepengene i ett produkt.

- Hovedbudskapet er: Ha en gjennomtenkt spareplan. En god plan holder i både oppgang og nedgang, for det er du og ikke tidene som bestemmer bør bestemme over pengene dine, sier pengedoktoren.

Hennes råd er å plassere sparepengene i alle aktivaklassene som er renter, aksjer og eiendom.

- Når man skal lage en plan bør man ta utgangspunkt i to forhold: Hvor mye penger man kan avsette i ulike tidshorisonter - og hvilken toleranse man har i forhold til risiko. Man bør også spare i forhold til følgende tre tidshorisonter, sier Bergo.

  • Kortsiktig sparing, gjerne pengemarkedsfond eller bankinnskudd med tidshorisont på inntill ett år.
  • Mellomlang sparing, gjerne i aksjer og med en tidshorisont på inntill fem år.
  • Lang sikt, gjerne i eiendom og med en tidshorisont på inntill ti år.

Risikotoleranse
Når du har bestemt deg for hvor mye du skal spare innenfor hver tidshorisont bør du gjøre deg opp en mening om hvilken risikotoleranse du har.

- Dersom du mister nattesøvnen av et kortsiktig verdifall på 65 prosent, skal du ikke plassere penger i aksjer. De fallene kommer fra tid til annen, sier Bergo.

Ny tjeneste fra Nettavisen: Vi kutter boliglånet ditt gratis