Gå til sidens hovedinnhold

Gullpensjon for ambassadefruer

Frp reager skarpt på at regjeringen vil gi ektefellene til ambassadører og ansatte i utenrikstjenesten langt bedre pensjon enn folk flest.

Oslo (ANB): - Jeg kan ikke forstå hvordan regjeringen som er opptatt av likhet og solidaritet, kan forsvare at ambassadørers ektefeller skal få redusert opptjeningstid og bedre vilkår for å få pensjon, mens folk flest skal få dårligere pensjon, sier stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Stortinget behandlet fredag et hittil helt ukjent forslag fra regjeringen om at ledsagere i utenrikstjenesten skal få fulle pensjonsrettigheter etter 20 år, ikke 30 år som det er i dag. Folk flest må jobbe i 40 år for å få fulle rettigheter i folketrygden.

Pensjonsnivået dobles også til 1,5 av folketrygdens grunnbeløp. Denne ektefellepensjonen samordnes heller ikke med andre pensjoner.

Står i kontrast
- Det som skjer for ektefeller i utenrikstjenesten står i kontrast til finansministerens beskjed om gjennomgang av utenlandsavtaler i kjølvannet av kritikken av Thorbjørn Jaglands nullskatt som generalsekretær i Europarådet. Det er bare når media setter søkelys på saker at ordninger blir strammet inn, sier Hagesæter.

- Det fremstår som om internasjonale stillinger er fristilt slik at tidligere toppolitikere kan bevilge seg de ordningene de selv setter pris på, mens folk flest får stadig dårligere ytelser, sier Hagesæter.

Den omstridte endringen er bakt inn i et samleforslag til flere endringer i pensjonssystemet.

Hjelper venner
- For meg fremstår dette som om Arbeiderpartiet er snille med sine egne venner i utenrikstjenesten. Det florerer av avdankede Ap-politikere i utenrikstjenesten. Nå skal ektefellene få bedre pensjon i gave fra Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, sier Frp-talsmannen i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

- Det er lukrativt å være tilsatt i den norske utenrikstjenesten. Om de som er det i dag synes det er for stusslig betalt for ektefellene, er jeg sikker på at det er mange som kunne tenke seg å overta, sier Hagesæter.

Kompenasjon
Fornyings- og administrasjonsdepartementet beskriver pensjonsordningen som en kompensasjon for å flytte med ektefelle til utlandet, med de negative konsekvenser det har for karriere, lønn og pensjonsopptjening.

Bakgrunnen for forslaget er at inntektstapet, og dermed også tapet av pensjonsopptjening, har økt siden loven ble vedtatt i 1999. Den totale lengden for utenrikstjeneste er noe kortere enn tidligere. (ANB)

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken