– Den kunne like godt vært skrevet av en blogger på 16 år, sa sykepleier og bokanmelder Cathrine Krøger på Dagsnytt Atten.

Den nyeste boken «Min medisin» av klimaforkjemper, kostholdsentusiast og lege Gunhild Stordalen har fått hard medfart av flere anmeldere.

I Krøgers anmeldelse fikk boken terningkast to, og fullstendig slakt for både innhold og form.

– Jeg synes den var pinlig overfladisk, skrev Krøger, og mente at Stordalen var «mer intelligent enn som så».

Også i Nettavisens spalter ble boken møtt med knallhard skyts.

– Ingen må finne på å bruke penger på denne boken, advarte Trond R. Hole, under tittelen «Jeg har lest den, så du skal slippe».

Se klipp av den dramatiske duellen i studio:

Barket sammen i studio

Men det var da Gunhild Stordalen møtte Cathrine Krøger hos Dagsnytt Atten det virkelig nådde et helt nytt nivå.

– Noe av det jeg reagerer mest på med boken er den lettvintheten du sier at «dette lærte jeg ingenting om på medisinstudiet». Jeg opplever at du banaliserer medisinutdanningen. Og du antyder at man ikke lærer at sovetabletter er farlig på medisinstudiet. Det er en uhyre sleivete måte å gjøre det på, sa Krøger.

Les mer: Jeg har lest den, så du skal slippe

Det var da det røk i sikringsboksen for Stordalen, for å bruke hennes egne ord (se nederst i saken).

– Det vet ikke hun, for hun har tatt sykepleierutdannelsen. Og den går enda mindre i dybden enn det medisinutdannelsen gjør, med all respekt, parerte Stordalen.

Hun understrekte flere ganger at hun ikke trodde på at Krøger hadde lest boken hennes, noe Krøger insisterte på at hun faktisk har gjort. Underveis var det konstante avbrytelser fra Stordalen, og programleder Sigrid Sollund måtte gripe inn flere ganger.

Les mer: Petter Stordalen betaler skatten med «glede». Slik unngår han hundrevis av millioner i skatt: – Burde jekke seg ned

Noe av det Stordalen reagerte sterkest på, var at Krøger mente forfatteren nærmest la skylden for alvorlig sykdom på den enkelte.

– Du tillegger meg også meninger jeg overhodet ikke har. For eksempel at alvorlig sykdom er selvforskyldt. Jeg tror du på forhånd har bestemt deg for å slakte boken, sa Stordalen til Krøger i duellen.

I sosiale medier har det haglet med meldinger mot Stordalen. Mange har påpekt at det er oppsiktsvekkende at noen som er utdannet lege, ikke opplagt vet at kosthold og søvn er viktig.

– Visste du ikke at kosthold og søvn er viktig? Visste du ikke at alle medisiner kommer med bivirkninger? Alle vet det. Det betyr ikke at alle orker å leve sunt, skriver en på Twitter.

Les også: Gladmelding: Matvareprisene falt i desember

Legger seg langflat

Etter debatten hos Dagsnytt Atten, har imidlertid Gunhild Stordalen lagt seg langflat, og tar selvkritikk.

– Jeg ble litt i overkant engasjert av en viktig sak, og skulle absolutt ikke avbrutt henne så ofte eller vært ovenfra og ned, sier Stordalen til Nettavisen.

Hun lover bot og bedring, og at hun skal være en bedre debattant ved neste korsvei.

– Jeg er lei meg for at det ble sånn, men lærer av dette og går videre, sier hun.

Les mer: Stordalen om Jens Stoltenberg: – Jeg gir ham et klokkerent terningkast syv, altså verdensklasse

I en lengre tekst hun har sendt til Nettavisen utdyper hun ved å si at «sikringen røk»:

«Jeg var til dels aggressiv og ovenfra og ned. Det som fikk sikringen til å ryke var debatten rundt det norske helsevesenet, og påstanden om at jeg mener alvorlig sykdom er rent selvforskyldt. Mitt anliggende er ikke å avfeie skolemedisinen, slik Krøger mener jeg gjør. Som sykepleier har Krøger bred erfaring med hvor mye godt arbeid som blir gjort på norske sykehus, og jeg er selv et levende bevis på at moderne medisin redder liv og er helt nødvendig. Samtidig mener jeg at helsevesenet ikke flinke nok til å forebygge sykdom, og de kan bli langt flinkere til å se helhetlig på pasienter og sykdomsforløp.»