- Jeg har aldri stemt MDG før, men ved dette valget får de min stemme, sier Gunhild Stordalen til Nettavisen.

I et meningsinnlegg på TV 2 spør Gunhild Stordalen om Erna Solberg og Jonas Gahr Støre forstår alvoret av klimakrisen, og etterlyser samarbeid med MDG.

- Jeg er oppriktig dritbekymra. De siste årene har jeg brukt tusenvis av timer sammen med forskere. Og jeg har lært at forskere flest er svært forsiktige og forbeholdende folk. De vil ikke rope «ulv ulv» før de er helt sikre og har dobbeltsjekket, skriver hun.

Hun påpeker at forskerne er krystallklare, og at det er kode rød for klima og miljø.

- Regjeringen har kjørt over 200 pressekonferanser om korona, knapt noen om klima og miljø. Vi er inne i en mye større krise enn korona, skriver hun i innlegget.

Stordalen trekker fram at klima- og miljøkrisen er en sykdom alle vil lide av, men som rammer fremtidige generasjoner hardest.

- Håper de får stor oppslutning

I meningsinnlegget på TV 2 skriver hun at vi i årets Stortingsvalg bestemmer om Norge stiller seg på riktig side av historien når det gjelder klima og miljø. Hun mener vi har et vindu på knappe 10 år, hvor vi kan drive effektiv brannslukking og behandling.

Selv om hun sier det er mye fornuftig i klimapolitikken til Ap, Høyre og de andre partiene, mener hun at forståelsen for at vi er i en krisesituasjon når det gjelder klima og miljø, mangler for de fleste partiene.

Det er imidlertid ett parti som skiller seg ut på kriseforståelse, mener Stordalen:

- Jeg håper at MDG får stor oppslutning dette valget. Det vil tvinge Erna og Jonas til å lytte, skriver hun.

På spørsmål fra Nettavisen om hun selv skal stemme MDG ved årets valg, svarer hun altså ja.

- MDG er det eneste partiet som har fattet dimensjonene på den krisen vi er på vei inn i, hvis vi fortsetter som før, sier hun til Nettavisen.

- Så vil jeg sterkt oppfordre Erna og Jonas til å samarbeide med MDG, uansett hvem av dem som vinner valget og blir ny statsminister, fortsetter hun.

I innlegget til Stordalen på TV2.no kommer hun med ti krisekrav til Solberg og Støre, som blant annet innebærer ukentlige pressekonferanser om innsatsen mot klima- og miljøkrisen, at de skal lyte til forskerne, få ned overforbruket av kjøtt, stoppe oljeletingen og samarbeide med MDG.

Les også: Gunhild Stordalen får hakeslepp over Solveig Kloppens overraskelsesgjest: – Nei, nei, nei

Må fikse matsystemet

Nettavisen møtte Stordalen i sommer, og da kritiserte hun regjeringen for å tenke kortsiktig, stykkevis og delt, og at de setter økonomi over folkehelse. Spesielt barn og unges fremtid.

Kritkken kom på bakgrunn av sukkeravgiften, som regjeringen fjernet tidligere i år. Hun håper sukkeravgiften blir tema igjen i den politiske dialogen i Norge.

Hva var din reaksjon da det kom fram at sukkeravgiften ble fjernet?

– Vantro. At Norge, som var et av verdens første land til å innføre denne avgiften, går mot strømmen og forskningen og fjerner den, er rett og slett pinlig. At regjeringen ikke evner å se det store bildet, og se at det de sparer på handelslekkasje, tar de igjen mange ganger over helsebudsjettet og NAV, sa Stordalen.

Les også: Gunhild Stordalen kritiserer regjeringen: – Det er litt sånn ko-ko

Hun trakk også fram hvor viktig det er for klimaet at vi fikser matsystemet. Norge har allerede forpliktet seg til å redusere matavfall og matsvinn til 2030, men vi er ikke i nærheten av å nå målet.

– Uten at vi fikser matsystemet har vi ikke kjangs til å nå bærekraftsmålene, vi har ikke kjangs til å nå Parisavtalen og avverge den klimakrisen vi allerede føler på kroppen. Det brenner i Tyrkia, det er tørke i Afghanistan og ekstremvær i Canada. Mat og energi er helt avgjørende i det puslespillet vi skal legge nå, sa Stordalen.