Det har gått litt over en uke siden Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord lanserte i et DN-intervju at de skulle starte skjønnhetsklinikk.

Klinikken, med trioen i spissen, skulle tilby alt fra fillers til fettreduksjon. Lanseringen skapte overskrifter, og høstet spesielt kritikk for bruken av ordet «kvinnehelse».

Men etter i underkant av en uke med mediestorm informerte damene i en pressemelding tirsdag om at de trekker seg fra klinikken.

Men det flere som deltar i ordskiftet har påpekt, er at klinikken har satt kvinnehelse på agendaen. Nå får til og med temaet sin egen kveld på et av landets mest sette debattprogram, nemlig Debatten.

Les også: All PR er god PR – for kvinnehelse

Anklager helseministeren for «shaming»

Gynekolog Nina Willumsen ved Nimoklinikken i Drammen mener kvinnene har bidratt med å sette kvinnehelse på kartet.

– Det har ikke helseministeren eller noen andre regjeringer klart siden 1999. Jeg ser en rekke kvinneproblemer i dag som ikke blir løst, sier hun i programmet.

Her påpeker Solvang at gynekologen også tilbyr kosmetiske tilbud som blant annet rynkebehandling.

– Det har sin bakgrunn i at vi ønsket å starte en klinikk sammen. Vi diskuterte veldig nøye om vi skulle tillate at lokasjonene var på samme sted, og det har vi en veldig god begrunnelse for. Nemlig at når jeg og andre kvinnehelseeksperter optimaliserer kvinners helse må de få lov å se ut sånn som de føler seg.

– Derimot vil jeg absolutt si til Kjerkol i dag at jeg synes det er veldig trist å lese at hun «shamer» en hel spesialitet innenfor medisin, sier Willumsen og peker på Kjerkols kommentarer til den omstridte klinikken i VG.

– Som helseminister heier jeg på alt som gir oss bedre helse. Jeg mener ikke skjønnhetsindustrien er et bidrag til det, sa Kjerkol til VG og benyttet samtidig anledningen til å anklage industrien for å kapitalisere på kvinners usikkerhet, sa helseministeren til VG.

Men Kjerkol synes ikke kritikken var rettferdig, og mener hun på ingen måte påfører skam til en hel spesialitet.

– Det er en påstand som er tatt ut av lufta. Det jeg forsvarer er at helsehjelp og medisinsk behandling skal være medisinsk begrunnet og det har vi gjort gjennom å gjøre dette til en rettighet for alle innbyggerne i Norge, sier helseministeren.

Peker på DN-vinklingen

Ansvarlig lege Karim Sayed ved klinikken som kvinnene trakk seg ut av, Nomi, var også til stede i Debatten.

– Det var uheldig å blande inn begrepet kvinnehelse. Det sitatet, da saken kom i Dagens Næringsliv, «det er så mye tabu rundt kvinnehelse», sto like under «åpner skjønnhetsklinikk til 40 millioner», sier Sayed i debattprogrammet.

Han understreker at saken var bak betalingsmur, og mener det derfor ga lite rom for nyanser.

Saken nå, i skrivende stund, har følgende ingress.

«Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord starter klinikk for blant annet fettreduksjon, rynke- og hormonbehandling. – Der det er allment kjent og akseptert at menn kan løse ereksjonssvikt med en pille, er mulighetene for kvinner mindre kjent, sier Skarbø»

Saken er oppdatert for to dager siden - men det er uvisst hva som er oppdatert.

Resten av Debatten satte fokus på manglende forskning på kvinnehelse, og spesielt lidelsen endometriose. Det ble også satt fokus på hvordan barn blir forklart og møtt av samfunnet på temaer som menstruasjon,