– Manchester City kan bekrefte at vi er blitt enige med Borussia Dortmund om overgang for spissen Erling Haaland til vår klubb fra 1. juli 2022. Overgangen er fortsatt avhengig av at vi blir enig med spilleren om betingelsene, står det i en uttalelse fra klubben.

City utløser den mye omtalte utløpsklausulen i Haalands kontrakt. Det har vært alment antatt at den er på 75 millioner euro, men BBC, Sky Sports og flere andre medier melder tirsdag at den faktisk er på 60 millioner euro (613 millioner kroner med dagens kurs).

I tyske medier rapporteres prisen fortsatt som 75 millioner euro (767 millioner kroner). Begge summer er langt under markedsverdi for en spiller av Haalands format.

Tidligere tirsdag satt City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse og fikk flere spørsmål om Haaland, som han slet med å svare på.

– Alle kjenner situasjonen. Jeg bør si noe, men Dortmund og City har sagt at jeg ikke får love til å si noe før alt er klart, sa Guardiola.

Ringen sluttet

Litt senere kom bekreftelsen. «Ringen er sluttet», skrev tyske Kicker. Erling Braut Haaland ble født i Leeds sommeren 2000, rett etter at faren Alfie hadde forlatt den lokale klubben og signert for Manchester City. Nå skal også Erling spille for de lyseblå. City-spiller Aymeric Laporte var raskt ute med å uttrykke sin glede.

– Glad for at jeg slipper å løpe etter denne fyren i årene som kommer, meldte han på Twitter om det norske hurtigtoget.

Også Borussia Dortmund meldte om overgangen på sine nettsider. Klubben har også sendt en børsmelding. Haaland spiller lørdag sannsynligvis sin siste kamp for den tyske klubben mot Hertha Berlin. Han har allerede gjennomgått legesjekken, som ifølge flere medier ble gjennomført i Belgia mandag.

Spekulasjoner

Med tirsdagens bekreftelse kan spekulasjonene rundt 21-åringen legges ned i denne omgang. Disse har gått i fotballverden helt siden det ble meldt at angriperen kunne hentes for en «billig» penge.

Haaland hadde en klausul i sin kontrakt med Dortmund. Den gjorde at han kunne forlate klubben for en fastsatt sum etter denne sesongen. Summen viser seg altså å være mindre enn antatt. Nordmannens avtale med den tyske klubben hadde varighet til sommeren 2024.

Haalands antatte markedsverdi er cirka 1,5 milliarder kroner, ifølge Transfermarkt.

Agent Mino Raiola var sentral i nordmannens avtaler både med Salzburg, Borussia Dortmund og Manchester City, men han fikk ikke se sin klient i City-drakt. Raiola døde i slutten av april. Rafaela Pimenta, en av Raiolas nærmeste medarbeidere, skal ifølge britiske medier sluttføre forhandlingene på vegne av Haaland.

Scoringsmaskin

City håper at han er kjøpet som fører til at klubben omsider greier å ta sin etterlengtede Champions League-tittel.

Haaland har 85 mål på 88 kamper for Borussia Dortmund før siste seriekamp hjemme mot Hertha Berlin lørdag. Hans mesterligastatistikk er forrykende. Ifølge Opta har han det klart høyeste scoringssnittet av spillere med minst 15 CL-scoringer, med mål hvert 64. minutt.

Haaland første mulige opptreden i City-drakt er en treningskamp i Houston (Texas) 21. juli. Da venter et oppgjør mot Club América fra Mexico.

Dortmund hentet spissen fra østerrikske Salzburg i romjula 2019. Prisen skal ha vært cirka 200 millioner kroner.

I City er det ventet at Haaland får en kjempelønn, iallfall på nivå med Kevin De Bruyne.

(©NTB)