*Nettavisen* Økonomi.

Hacket seg til aksjeformue

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Russer ble rik på å hacke seg inn hos en nettmegler.

21.03.10 12:24

En russiske mann fra St. Petersburg skal angivelig ha tjent en formue på å manipulere med aksjekurser.

Ifølge IT-magasinet Wired skal russeren Valery Maltsev ha hacket seg inn på den amerikanske aksjeportalen Scottrade. Her manipulerte han kursene og gjorde store gevinster. Bladet kaller metoden for hack, pump og dump-metoden.

Tjente 600.000 på et kvarter
En av storgevinstene skal ha kommet gjennom en manipulering, hvor han i løpet av et kvarter skal ha klart å hente ut i overkant av 600.000 kroner. Totalt har mannen, og hans selskap Broco Investments, klart å sikre seg 1,2 millioner norske kroner gjennom svindelen.

Nå er imidlertid det amerikanske finanstilsynet på banen. The US Securities and Exchange Commission (SEC) har fosset kontoen til Broco Investments, og dermed stoppet svindelen til Valery Maltsevs.

Anklagen fra SEC går ut på juks med aksjer i 38 selskaper.

Stort problem
Det er ikke bare i finans hacking har blitt et meget stort problem, og koster selskaper millioner å forhindre. Tidenes mest avanserte hacking er det kineserne som har stått for.

Hackingen av søkegiganten Googles servere i Kina ble ikke bare et selskaps problem, men ble løftet opp på det høyeste politiske nivået mellom de to stormaktene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.