Gå til sidens hovedinnhold

Hagen solgte før bomben smalt

Stein Erik Hagens familieselskap Canica greide med et nødskrik å komme seg helt ut av Ahold før det ble kjent at matvarekjempen drev milliardjuks med regnskapene.

Ahold står bak en av tidenes regnskapsskandaler i Europa. Fredag inngikk nederlenderne et forlik som innebærer at selskapet må ut med 66 millioner kroner. I tillegg risikerer flere enkeltpersoner straffeforfølgelse.

Ifølge VG eide Stein Erik Hagens familieselskap Canica aksjer for 400 millioner kroner før regnskapsskandelen ble kjent og aksjekursen stupte. Dermed unngikk Hagen et tap på flere hundre millioner kroner.

Da Ahold kjøpte seg inn i den nordiske matvarekjeden Ica i 2000, undertegnet Stein Erik Hagen to selvmotsigende avtaler. Den ene sa at Ahold har siste ord i en eventuell intern uenighet mellom de tre ICA-eierne Ahold, Canica og Ica Förbundet.

Denne ble vist til revisor, som godkjent at Ahold kunne inkludere alle Ica-tallene i sine regnskaper, til tross for at eierandelen kun var 50 prosent.

Avtale nummer to sa at verken Canica eller Ica Forbundet var enige i tolkningen. Da saken ble kjent i 2003, ble Ahold tvunget til å innrømme at regnskapene var blåst opp med flere titalls milliarder kroner.

Sjefen for Canica, Nils Selte, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget