Torsdag la leder for pensjonsutvalget Kristin Skogen Lund fram rapporten som ble nedlagt i 2011 for å gå pensjonsreformen fra 2011 etter i sømmene.

Utvalget konkluderte med at nordmenn må jobbe lengre og foreslår en økning av pensjonsalderen. Målet er å endre nordmenns planer om pensjon, og vende oss over på tanken om at vi må stå lenger i jobb.

Slik sikrer vi en bærekraftig pensjonsordning, mener utvalget.

– Unge som er født på 90-tallet må regne med å jobbe til de er 70 og et halvt år, sa utvalgsleder og Schibsted-konsernsjef Kristin Skogen Lund til NRK.

– Urettferdig

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke fornøyd med konklusjonen til utvalget, og mener flere utfordringer ikke blir tatt hensyn til.

– Dette er usosialt og urettferdig, sier Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

Politikeren påpeker at ulike jobber har ulike arbeidsoppgaver, og mener vanlige arbeidsfolk vil få store konsekvenser hvis pensjonsalderen økes.

– Det er lett for direktørene og professorene i utvalget å jobbe lenger, men for vanlige arbeidsfolk kan dette bety at de blir presset ut i uføretrygd før de når pensjonsalder. Dette er et usosialt forslag som Rødt vil gå mot, sier leder i Rødt, Bjørnar Moxnes.

I tillegg understreker Rødt-lederen at det er stor forskjell i levealder mellom fattig og rik, og mellom arbeidsfolk i manuelle yrker og akademikere.

Likevel betyr levealdersjusteringen at pensjonene kuttes for alle fordi gjennomsnittlig levealder øker.

– Pensjonsutvalget svarer på dødens klasseskille ved å forsterke det.

Les også: LO kom med advarsel til Ap før LO-kongressen

– De syke vil fortsatt få store kutt

Samtidig ønsker utvalget ål styrke pensjonsopptjeningen til uføre.

– Det er gledelig at utvalget støtter Rødts krav om økt pensjonsopptjening for uføretrygdede. De andre partiene har lenge utsatt å ta stilling til Rødts krav med unnskyldningen at de venter på utvalgsrapporten.

Likevel er ikke partiet i ekstase.

– Selv om det er bra at utvalget vil styrke uføres alderspensjon, er det uforståelig at de ikke vil gi opptjening til mer enn til 64 år. De syke vil derfor fortsatt får store kutt i pensjonen sin på grunn av pensjonsreformen, og kravet fra LO-kongressen er ikke fulgt opp.

– Uføre bør få opptjening til 67 år og full skjerming for levealdersjustering, og vi vil ta kampen for dette når rapporten skal behandles i Stortinget.

Avslutningsvis ønsker Pensjonsutvalget forslag som rettes mot arbeidstakere i tunge yrker. Moxnes mener det er denne gruppen som må betale den høyeste prisen for Jens Stoltenbergs pensjonsreform.

Dessverre har ikke utvalget et eneste forslag for å styrke pensjonen for sliterne i arbeidslivet. Kravene fra LO-kongressen har ikke blitt hørt.

– Rødt vil at de som har stått lengst i jobb og bygd landet, skal få muligheten til å gå av tidligere med pensjon. Derfor foreslår vi en utjevningspensjon for sliterne, på 25.000 kroner i året, understreker Rødt-lederen.

Dette mener Moxnes er et rimelig prisnivå.

– Dette er en konkretisering av noe også LO har bedt om, nemlig en løsning for sliterne i arbeidslivet. Om du har jobbet i 40 år, men startet tidlig, får du langt lavere pensjon enn hvis du starter senere, tjener det samme og jobber like lenge, sa Moxnes til NRK onsdag.

Les også: Slår alarm - ansatte rømmer Oslo sentrum