Andrej Melnitsjenko har tjent seg søkkrik på kull og gass. 11. mars var imidlertid formuen hans barbert med 7 milliarder dollar siden nyttår.

Nå har krigen rundet 40 dager, og Melnitsjenko er plutselig 4 milliarder dollar rikere enn før krigen - formuen er doblet siden bunnen for fire uker siden.

Melnitsjenko er blant annet majoritetseier i gjødselselskapet EuroChem Group, kullselskapet Siberian Coal Energy Company og i energiselskapet Siberian Generating Company.

Næringslivsmagasinet Forbes publiserer årlig en oversikt over verdens dollarmilliardærer. På årets liste år har det svingt kraftig for de russiske oligarkene.

Russland hadde 117 personer med dollarmilliard-formuer for et år siden, men da listen ble utformet 11. mars hadde antallet falt til 83.

Når dette skrives, har mange imidlertid hentet seg opp igjen. Det er i dag, 7. april., 102 russiske dollarmilliardærer. Og de mange av de aller rikeste er snart like rike som før krigen.

Les også: Oligarken klager sin nød: - Jeg må be pent om penger til mat og taxi

Den publiserte Forbes-lista tar utgangspunkt i gjeldende aksjeverdier og børskurser 11. mars, altså drøyt to uker inn i krigen mot Ukraina. Flere sanksjoner rettet mot russiske var da allerede innført, og børsverdiene var sterkt påvirket.

Men en snau måned senere har både antallet russiske dollarmilliardærer og formuene deres altså hentet seg opp igjen.

Aksjeformuene til de 20 rikeste har økt med 87 milliarder dollar siden 11. mars. De nærmer seg dermed «gammelt» nivå etter et fall siden nyttår på 125 milliarder dollar fra nyttår til 11. mars.

Det framgår av listen som oppdateres i sanntid - den viser at aksjeverdiene til de aller rikeste har økt kraftig de siste ukene.

Har tatt igjen mye

Vladimir Potanins formue ved årsskiftet lå på 27 milliarder dollar, før den ble barbert med 10 milliarder i perioden fram til 11. mars. I dag er formuen oppe på 25 dollarmilliarder, tilsvarende 218 milliarder kroner.

For nordmenn er nok den mest kjent av oligarkene Roman Abramovitsj, som er i en prosess med å selge fotballklubben Chelsea. Formuen hans er på full fart nedover: Abramovitsj er i dag god for 8,3 milliarder dollar, mot 14,5 mrd. ved årsskiftet. Men de siste ukene har hans formue lagt på seg 1,4 mrd. dollar.

Viatsjeslav Kantor, som har blitt rik på gjødsel og eiendom, har mer enn doblet formuen siden nyttår og er nå god for 11 milliarder dollar. Andrej Guriev, også han en gjødsel-magnat, har også økt formuen kraftig og er rikere nå enn før krigen.

Les også: Oligarkenes vanvittige rikdom: Enorme luksusyachter, palasser og privatfly til fem milliarder

Totalt besitter russerne som fortsatt er milliardærer i dollar, verdier for ca. 410 milliarder dollar, eller 3.600 milliarder kroner milliarder kroner, ifølge lista som sporer formuene i sanntid. Det tilsvarer nesten et tredels oljefond, selv etter at krig og sanksjoner har herjet med aksjeverdiene i halvannen måned.

De 20 rikeste russerne:

Det er verdt å merke seg at dette er de offisielle aksjeformuene, som ikke viser eventuelle plasseringer og eiendeler som ikke framgår av aksjekursene. Her er en full oversikt over de russiske milliardærformuene. Lista er rangert etter formuesverdiene 6. april 2022:

Verdens ti rikeste

Forbes-listen viser at det totalt er ellers at Elon Musk har passert Jeff Bezos som verdens rikeste.

Les også: Oligarkene ribbes: - Ekstremt utslag

Totalt teller Forbes 2.668 dollarmilliardærer i verden, og det er færre enn for et år siden, da det var «all time-high» med 2.755. Formuene deres har samlet den ganske svimlende verdien 12.700 milliarder dollar, eller 110.000 milliarder kroner.

Her er ti rikeste (formue i mrd. dollar):

  1. Elon Musk (219) - Tesla, SpaceX
  2. Jeff Bezos (171) - Amazon
  3. Bernard Arnault m. familie (158) - LVMH
  4. Bill Gates (129) - Microsoft
  5. Warren Buffet (118) - Berkeley Hathaway
  6. Larry Page (111) - Google
  7. Sergey Brin (107) - Google
  8. Larry Ellison (106) - Oracle / programvare
  9. Steve Ballmer (91,4) - Microsoft
  10. Mukesh Ambani (90,7) - div.

Blant de mest kjente nye dollarmilliardærene er popstjernen Rihanna, som er Barbados' første på denne lista. Rihanna har gjort god butikk på parfyme og mote. Ny på lista er også Peter Jackson, regissøren som kanskje er mest kjent for Ringenes Herre-filmene.

På 158. plass på lista, knepent foran oligarken Mikhail Fridman finner vi for øvrig den suverent rikeste nordmannen, Kypros-registrerte John Fredriksen. Det er 13 andre nordmenn registrert som dollarmilliardærer.