NORGES BANK (Nettavisen): Oljefondet passerte 5. februar 13.000 milliarder i verdi, som var en ny milepæl for fondet. En måned senere er den forrige rekorden knust med ytterligere 1000 milliarder. 14.000 milliarder kroner er den nye magiske grensen til vårt felles pensjonsfond og tilsvarer:
- 2.555.000 kroner per nordmann.
- Verdien av alle norske boliger og hytter og fortsatt 5000 milliarder kroner til overs.
- 32,4 millioner Tesla Model Y (ca. 432.000 kroner per modell).
Oljefondet- Statens pensjonsfond utland - er plassert i utlandet. Når kronen svekker seg, øker det verdien av disse utenlandske plasseringene.

Elendige tall for Oljefondet - tapte 1637 milliarder
Globaliseringen hjalp oss
Etter forvaltningskostnader og prisvekst har den årlige realavkastningen siden oppstarten på slutten av 90-tallet vært på 3,62 prosent, 5,71 prosent hvis vi holder inflasjonen utenfor. Men er denne avkastningen realistisk fremover?
– Nei, den er ikke realistisk, sier lederen av Oljefondet, Nicolai Tangen, når vi treffer ham etter fremleggelsen av de foreløpige fjorårstallene.
– Fordi?
– Fordi det var en 25-årsperiode hvor globaliseringen gikk i riktig retning. Det var veldig positivt for den globale veksten. Rentenivået kom generelt ned, og det var veldig positivt for verdiene av obligasjoner og for aksjeverdier.
– Så var det stort sett fred i verden, man hadde en slags «fredsdividende». Vi trengte ikke å bruke så mye på forsvar. Denne typen utvikling kan vi ikke forvente fremover.
– Er det også et signal til politikerne om hva dere kan bidra med?
– Nei, vi sender aldri signaler til politikere. Det høres bare ut som en politisk ting å si, at dette kan dere ikke forvente fremover, svarer Tangen.

Mirakel-mannen
Ikke negative renter
– Tror du nå på et varig høyere rentenivå, høyere enn det vi har vært vant med de seneste årene?
– Det er ikke sannsynlig at vi skal ned på de negative rentene vi hadde, er svaret.
Siden 1. januar har Oljefondet hatt en samlet avkasting 6370 milliarder kroner. Tilførsel fra ulike regjeringer siden oppstarten er på 3994 milliarder kroner. Denne tilførselen er økt betydelig de seneste månedene, gitt de rekordhøye olje- og gassinntektene Norge har hatt. Disse inntektene går rett inn i fondet og ikke til statsbudsjettet.
Siden august 2017 er verdiøkningen i Oljefondet på formidable 6000 milliarder kroner, mer enn 1000 milliarder i økning året. Det skyldes både stigende aksjemarkeder, en svakere krone og i 2022 en stor tilførsel av midler fra regjeringen til vårt store generasjonsfond.

Oljefondet har passert 13.000 milliarder kroner: – Gjør oss vanvittig rike
Dumt å si
Rekordverdier til tross, Oljefondet la for 2022 frem tidenes dårligste resultat med et tap på 1637 milliarder kroner. På spørsmål om hvor utfordrende det ser ut i år, svarer Oljefondets leder Nicolai Tangen:
– Det er altfor tidlig å si. Foreløpig er fondet opp over 5 prosent (tirsdag 31. januar, red.anm.), men om det er en kortsiktig sak eller ikke, er umulig å si. Jeg tenker at det er utrolig «lamt» å si at det kan gå opp og ned, fordi det er noe av det dummeste man kan si.
– Men akkurat nå føler jeg at det er akkurat slik, fordi mange er negative til verden. Da går det ofte opp, men samtidig er det gode grunner til at man er negativ, ting kan skje på geopolitikk, inflasjon og andre ting.
– Hva er du mest bekymret over sånn som det ser ut nå?
– Jeg er mest bekymret for geopolitikk og inflasjon, og jeg er mest bekymret for hva som kan skje når Kina kommer tilbake med full fart. De kan etterspørre mye som gjør at prisstigningen i Vesten fortsetter opp og blir vanskelig å få ned.
Oljefondets mandat er veldig låst opp mot sammensetning av ulike indekser og dermed en nokså gitt fordeling av ulike aksjer og rentepapirer. Fondet kan ikke gå ut og inn av markeder som de vil. Faller aksjemarkedet mye, som i fjor, faller også fondets aksjer mye i verdi.

Norges Bank bommer på det de skal være best på: – Burde ha truffet bedre
Hatt du må ta på deg
– Hvordan er det å være i et marked der dere egentlig ikke kan gjøre så mye, dere tapte i fjor på aksjer, renter og eiendom?
– Det er på en måte en hatt du må ta på deg. Vi tar på oss indekshatten, og så forsøker vi å gjøre det beste ut av den situasjonen. Vi skapte jo over 100 milliarder kroner i meravkastning i fjor, det er jo halvannet forsvarsbudsjett med de grepene vi tok.
– Det er vel ikke mange andre selskaper som klarer å generere den typen meravkastning, sier en ikke så lite stolt Tangen.
Oljefondet fikk i fjor via statsbudsjettet tilført nesten 1100 milliarder kroner som følge av de ekstremt høye olje- og gassprisene og ellers høye strøminntekter. Tangen vil ikke være for presis på hva pengene ble brukt til.
– Vi kjøpte på linje med det vi eier, det ble faset inn.

«Ukjent» investeringsmulighet skyter fart. Eksperten er overbevist: – Kan stige 30 prosent
Megatrend
Oljefondet tapte flere hundre milliarder på teknologiaksjer i fjor, men tapene kommer etter vanvittig avkastning årene i forveien. Nestleder Trond Grande i Oljefondet har likevel tro på sektoren, fordi verden blir mer og mer digitalisert.
– Det er helt klart en megatrend. Det du så i fjor, var at mange av disse selskapene vokser. Noen er blitt veldig store, men de vokser fremdeles.
Grande sier at verdsettelsen av disse selskapene er basert på en verdsettelse som ligger langt ut i tid. Når rentene går opp, rammer det selskaper med mye gjeld.