Han ryster hele finansverden

Foto: (Afp)

- Akutt trussel truer Sveits, sier landets sentralbank.

06.09.11 21:32

Den siste tiden har uroen i finansmarkedene sendt investorene ut av aksjemarkedene og inn i tradisjonelt tryggere havner.

Foruten sikre statsobligasjoner og gull, regnes den sveisiske valutaen som en av disse.

Dette har medført at sveitsiske franc har styrket seg voldsomt, noe som har spredt frykt for landets økonomi, da en sterk valuta kan strupe eksporten.

Tirsdag har imidlertid valutaen gjort en markant helomvending slik at den nå svekker seg markant mot verdens valutaer.

Ekstreme utslag
Euroen styrker seg med hele 8,62 prosent mot francen, dollaren med 7,95 prosent, mens norske kroner styrker seg med hele 7,4 prosent. En sveitser franc koster nå 6,4119 kroner.

Her kan du følge valutakursene

Årsaken til den kraftige endringen er en solid intervensjon fra den sveitsiske sentralbanken. Det som skjer er at sentralbanken starter pengepressen for å holde kursen i mot euro på minimum 1,20 franc per euro. Dette reduserer francens kurs i mot den viktigste handelsvalutaen.

I meldingen fra sentralbanken heter det at francen er så overpriset at den utgjør en akutt trussel mot landets økonomi, og at det utgjør en fare for fremtidig deflasjon.

Deflasjon er en situasjon der prisveksten er negativ og som i tidligere tider har hatt ødeleggende effekt på lands økonomi.

Sentralbanken melder også at den er forberedt på å kjøpe utenlandsk valuta i ubegrensede mengder, og at den er villig til å foreta andre tiltak for å legge et gulv.

Som en konsekvens av den svakere francen styrkes børsene i Europa med aksjemarkedet i Sveits i førersetet. Børsen her stiger med hele tre prosent.

Vanskelig å styre
Den sveitiske francen har styrket har tidligere i år satt rekordnoteringer, både handelsvektet og mot valutaer som euro, dollar og kroner. For uten å regnes som en trygg havn har valutaen også fått støtte av solid utvikling i sveitsisk økonomi.

Dette er ikke første gang i år at sentralbanken intervenerer for å svekke francen, men utslagene nå er sjelden kost.

Sentralbanken kan trykke så mye franc den trenger for å svekke euroen. Men problemet for Sveits er at valutaen er den fjerde mest likvide i verden og historisk har det vist seg vanskelig å bekjempe markedskreftene over tid. Så lenge markedene er nervøse vil trolig den sveitsiske francen holde seg sterk.

For hadde den norske kronen ikke vært så illikvid som den er, kunne fort norske kroner opplevd kraftig styrking i tider med stor usikkerhet. Grunnet de sterke statsfinansene og farten som preger den norske økonomien har flere da også ment at norske kroner kan være en sikkerhetsvaluta.

Les mer her: Hyller kronen som verdens vakreste og her: Mareritt å være trygg havn og her: «Alle» snakker om kronen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.