Sparebanken Øst skryter i en fersk pressemelding av at fra og med i dag tilbyr banken trolig Norgeshistoriens laveste boliglånsrente. Det skjer gjennom gjennom betjeningskonseptet Nybygger.no, der den effektive renten blir rekordlave 1,10 prosent.

Sparebanken Øst har ikke klart å finne at det noen gang tidligere er tilbudt lavere boliglånsrente i Norge. Banken mener at norsk banknæring etter koronapandemien må tilpasse seg den nye normalen med lavere marginer fremover. Det vil i så fall komme kundene til gode.

Og Sparebanken Øst gir den samme renten til alle. Banken har dermed ingen forskjellsbehandling eller gir spesielle fordeler til medlemmer av store arbeidstakerorganisasjoner.

Les også: Bankene kutter renta ulikt: Dette kan du kreve nå

Ingen medlemskrav

Nettavisen skrev i kjølvannet av rentenedsettelsene i vår om priskrigen i rentemarkedet. Den laveste boliglånsrenten da var 1,30 prosent i Danske Bank. Men denne renten var ikke forbeholdt så mange.

Tilbudet i Danske Bank gjaldt kun akademikere under 34 år, mens medlemmer av organisasjonen Akademikerne over 34 år fikk låne i banken til 1,40 prosent.

Direktør for marked og digital i Sparebanken Øst, Eivind Christiansen, opplyser til Nettavisen at det ikke er krav til ny bolig for å få den nye superbetingelsen. Ifølge Christiansen kan du låne til kjøp av bolig eller refinansiere dagens bolig. Du kan altså flytte lånet ditt og få ned mot 1,10 prosent.

Les også: Vil gjøre det vanskeligere å få boliglån

Inntil 75 prosent

Men noen begrensninger er det. For et vanlig nedbetalinglån må lånet maksimalt utgjøre inntil 75 prosent av antatt markedsverdi av boligen. Dessuten må lånet overstige 2 millioner kroner.

Tar du opp et lån på 2 millioner kroner med nedbetalingstid over 25 år, må du ut med 7610 kroner i renter og avdrag til å begynne med (annuitetslån), gitt 1,10 prosent i effektiv rente.

Hvis du tar opp et såkalt rammelån i Sparebanken Øst, kall det en boligkreditt, gjelder de nye superbetingelsene fra 2 millioner og oppover. Men her må lånet barre utgjøre inntil 50 prosent av boligens verdi.

For slike lån/kreditter er det ikke krav om nedbetalingstid, men en øvre lånegrense du må holde deg innenfor. Du betaler rente av det du til enhver tid har trukket opp på lånet/kreditten og ingen avdrag.

Tøffere konkurranse

Sparebanken Øst skriver i en pressemelding fredag at konkurransen om boliglånskundene de seneste to årene har tiltatt.

Men banken har sett at det stadig tilbys låneprodukter som forutsetter spesielle medlemskap, alder og/eller bestemte produktsammensetninger for å få tilgang til de laveste boliglånsrentene.

Nettavisen har skrevet om dette en rekke ganger: De gunstigste betingelsene er forbeholdt medlemmer av store arbeidstakerorganisasjoner gjennom kollektivavtaler. Sparebanken Øst gir nå et lite stikk til konkurrentene.

«Hos oss trenger du ikke være medlem i en organisasjon eller forening eller være i en spesiell aldersgruppe for å få vår beste rente. Vi synes tvert imot at de beste boliglånskundene i Norge fortjener den beste renten i markedet», uttaler kundedirektør, Kjartan Reve i Sparebanken Øst i pressemeldingen.

Les også: Björn bygde hus på feil tomt: – Jeg glemte å dobbeltsjekke (+)

Unødvendig høyt

Banken mener mange av de individuelle kundene betaler unødvendig høye renter og gebyrer for boliglånene sine i dag.

I tillegg trekker Sparebanken Øst frem at de gjennom koronapandemien har valgt en tilbakeholden og forsiktig vekststrategi. Tiden er derfor moden for å bruke konkurransekraften og soliditeten for å gi kundene de gode tilbudene.