Gå til sidens hovedinnhold

Handelsoverskuddet redusert i august

Lavere olje- og gassinntekter førte til at verdien av norsk eksport av varer var 24,4 prosent lavere i august i år enn i samme måned i fjor.

Det ble eksportert råolje for 18 milliarder kroner i august. Det er 22,2 prosent mindre enn i samme måned året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Oljeprisen i august var den laveste siden januar i år.

Også eksporten av naturgass ble kraftig redusert, med hele 54,4 prosent til 10,1 milliarder kroner i august. Nedgangen skyldes lavere priser og volum.

Les også

Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon

Samtidig økte vareimporten med 4,6 prosent til 59 milliarder kroner i august. Det ga et handelsoverskudd på 6,7 milliarder kroner, som er hele 78,1 prosent lavere enn i august 2018.

Fastlandseksporten endte på 37,2 milliarder kroner i august, som er 3 milliarder kroner mindre enn på samme tid i fjor. Økt fiskeeksport veide ikke opp for lavere eksport av produkter som raffinerte mineraloljeprodukter, butan og propan.

Les også

Advarer mot «tikkende bombe» i Nordsjøen

Andre ting som har påvirket handelsoverskuddet er lavere bilimport og en tidobling av bussimporten sammenlignet med august i fjor.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken