Gå til sidens hovedinnhold

Hans Rasmus Astrup er død

Den norske kunstsamleren og skipsmegleren Hans Rasmus Astrup sovnet stille inn natt til fredag.

- Det er med stor sorg vi har mottatt meddelelsen om Hans Rasmus Astrups bortgang, skriver Astrup Fearnly-museet i en pressemelding.

Han ble 82 år gammel.

Hans Rasmus Astrup (f. 1939) var utdannet cand. jur. fra Universitetet i Oslo. I 1972 tok han, som fjerde generasjon, over ledelsen av familiens skipsmeglerfirma Fearnley & Egers Befragtningsforretning (senere Fearnleys A/S) som ble etablert i 1896.

- Med sitt unike engasjement for samtidskunsten og filantropiske ønske om å dele denne begeistringen med flere, har Hans Rasmus Astrup satt tydelige spor både i det norske og internasjonale kunstfeltet, skriver museet i pressemeldingen.

Les også: Nær en kvart milliard i pluss

Museet beskriver Astrups lidenskap for kunst.

- Astrup var stolt av samlingen, men selv holdt han seg gjerne i bakgrunnen og ute av offentlighetens lys. I forgrunnen satte han alltid kunsten og kunstnerne. Hans forhold til kunst var preget av engasjement, nysgjerrighet og lidenskap, skriver de, og fortsetter:

- Gjennom kunsten fant han inspirasjon og mening. Han har uttalt at «det er viktig at kunsten ikke blir lukket inne, den må vises og oppleves. Vi må lære av den.».

Astrup har tjent godt med penger gjennom karrieren, og i 2019 sto han oppført med en formue på over 220 millioner kroner i skattelistene. Inntekten hans lå på drøye fem millioner kroner.

Les også: Kunstsamler Astrup overfører milliarder til stiftelse

I 1998 ble Hans Rasmus Astrup tildelt St. Olavs Orden nettopp for sitt bidrag til norsk kunstliv.

- Hans Rasmus vil bli dypt savnet. Vi bevarer alle gode minner og hans livsverk vil leve videre gjennom Astrup Fearnley Museet – til glede for alle, skriver direktør Solveig Øvstebø på vegne av Astrup Fearnley Museet og alle ansatte.

Astrup Fearnley Museet åpnet i Kvadraturen i Oslo i 1993. Museet flyttet til Tjuvholmen i 2012.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis