Gå til sidens hovedinnhold

- Hansen uaktuell som toppsjef

Inge K. Hansen blir ikke permanent toppsjef i Statoil dersom det viser seg at han har hatt en aktiv rolle i Iran-saken, mener eksperter innen ledelse og etikk.

Den sparkede sjefen for Statoils internasjonale virksomhet, briten Richard Hubbard, hevder i et brev til styret at Inge K. Hansen var med på å gi grønt lys for den omstridte konsulentavtalen i Iran. Før helga kom sentrale tillitsvalgte i Statoil med liknende påstander.

- Uaktuell

Viser det seg å være hold i påstandene, er konstituert konsernsjef Inge K. Hansen uaktuell som permanent leder for selskapet, mener Åge Petter Christiansen i Hodejegerne.

- Hvis det viser å være riktig, blir han ikke toppsjef i Statoil, sier han til TV 2 Nettavisen.

Inge K. Hansen har hele tida kategorisk avvist at han hadde noen aktiv rolle i Iran-saken. Men Hansens problem er at det er Økokrim som sitter med ”fasiten” i Iran-saken. Etterforskningen vil trolig ta lang tid, mens Statoil trenger en ny, permanent toppsjef i løpet av noen uker. Uavhengig hvem som snakker sant, bidrar påstandene fra Hubbard og de ansatte til å undergrave tilliten til Hansen, mener ekspertene.

- Man kan ikke vente til Økokrim har behandlet saken ferdig. Dette er først og fremst et spørsmål om tillit. Hvis det er tilfelle at han (Inge K. Hansen, red. anm.) har løyet, er det opplagt at det undergraver hans posisjon, sier Alexander Cappelen, som leder senter for etikk og ledelse ved Norges Handelshøyskole, til TV 2 Nettavisen.

- Tilliten svekkes for hver dag det er usikkerhet om han har hatt noen aktiv rolle i saken som felte Olav Fjell, supplerer Christiansen.

Advarer mot heksejakt

Både Cappelen og Christiansen påpeker at krefter i og utenfor Statoil kan ha et ønske om å undergrave tilliten til Hansen eller selskapet.

- Det må ikke bli slik at en enhver påstand om tilknytning til Iran-saken er nok til å hekte en person. Det er lett å se hvordan disse tingene kan ta helt av, det gjelder å ha to tanker i hodet samtidig, sier Cappelen.

Christiansen mener at som haster aller mest, er å få på plass en ny styreleder i Statoil. Kaci Kullman Five har fungert i rollen siden forgjengeren Leif Terje Løddesøl trakk seg i september.

- En styreleder som sitter i en mellomperiode, og skal kaste en konstituert konsernsjef, blir en parodi for Statoil. Styret må holde fast på den linja de har fulgt hittil, og oversende alle innspill til sine juridiske rådgivere og etterforskerne, sier han.

Taus om Hubbard-utspill

I notatet som de tillitsvalgte i YS og Nopef oversendte Statoil-styret sist uke, gir de en versjon av Iran-saken som på mange punkter er lik versjonen fra Richard Hubbard. Hovedtillitsvalgt Hans Marius Saltveit i YS var med på å skrive det kritiske notatet. Til TV 2 Nettavisen sier han at han fortsatt ønsker Inge K. Hansen som permanent sjef i Statoil.

- Vi har ikke hatt noen skjult agenda. Denne saken har dreid seg om åpenhet, og ikke enkeltpersoner. Vi føler nå vi har en god dialog med styret, sier han.

Saltveit ønsker ikke å kommentere innholdet i brevet fra Richard Hubbard.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken