Gå til sidens hovedinnhold

Håper å unngå prishopp på kjøtt

Kjøttbransjen håper nå å unngå forbud mot den tradisjonelle pakkemetoden for kjøtt. Klarer bransjen å overbevise EU blir resultatet en innsparing på opptil 600 millioner kroner.

Etter et møte i Utenriksdepartementet håper handelen, kjøttindustrien, NHO og LO på en utsettelse av vedtaket som forbyr bruk av pakkegass.

Forbudet mot CO i kjøttpakkene vil bety enten kortere holdbarhet, mer svinn og smalere sortiment – eller grå varer og lavere kjøttforbruk. Samtidig vil det gjøre kjøtt dyrere i butikkene. EU-forbudet vil koste Norge et sted mellom 250 og 600 millioner kroner.

EU-forbudet trår i kraft fra 1. juli, men nå håper altså bransjen på en utsettelse. I mellomtiden kommer trolig andre land til å ta i bruk den norske teknologien og presse på EU for å gjøre tillate gassen permanent.

- Hvis det norske regjeringen legger politisk vilje i dette, er det mulig å sikre oss en lenger overgangstid, sier Knut Framstad, direktør for trygg mat i Norsk Kjøtt til Handelsbladet FK.

Pressetalsmann Karstein Klepsvik i Utenriksdepartementet vil ikke komme med noen garantier. – Men etter møtet vil vi se om det er nye fremstøt som kan gjøres, forteller han.

– UD er vel kjent med næringens synspunkter og bekymringer. Dette er en meget vanskelig og komplisert sak, og det er ingen enkel vei ut. Det har vært en veldig bratt kurve overfor EU så langt, understreker Klepsvik.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin