SULDAL (Nettavisen Økonomi:) Tirsdag er det igjen ventet at tusenvis vil ta til gatene for å demonstrere. Denne gangen er det LO og gruppen Industriopprøret som står bak.

– Min beskjed til statsminister Jonas Gahr Støre, som Ap-medlem, er at det haster. Vi trenger en løsning på kort og langt sikt. Vi som medlemmer og velgere er utålmodige, sier Remy Penev.

32-åringen er leder for Industriaksjonen, som hevder å bestå av over 50 fagforeninger, med tilslutning fra noen av de største industrifagforeningene i LO.

Saudabuen vil at Norge skal slutte å eksportere strøm til utlandet når fyllingsgraden i vannmagasinene er lave. Han vil at Norge må gå ut av EU-byrået Acer og EUs energiunion. Og han vil ha en makspris på strøm.

– Vi blir nedringt av tillitsvalgte i bedrifter som har fått strømregninger som er mangedoblet. Det nytter ikke med strømstøtte til privatpersoner hvis bedriften du jobber i går over ende. Dette er helt krise, og regjeringen gjør lite for å komme næringslivet til unnsetning, sier Penev.

Millionøkning på sluttsummen

Blant dem som skal holde appeller under markeringene tirsdag, er Ingvald Torblå. Han er leder i Hardanger Industri, samt bedriftseier og daglig leder for oljeleverandøren Odda Technology.

Industribedriften har fått en økt strømregning på en million kroner totalt gjennom vinteren. Torblå, som skal holde appell i Odda, er klar på at det er de små- og mellomstore bedriftene som er hardest rammet av de høye strømprisene.

– Bedriftene som ikke har langsiktige strømavtaler lider. Nå må regjeringen få orden på strømprisene. Vi må gjerne snakke om at vi må få mer kraft, men det løser ikke noen verdens ting nå eller til neste vinter. Prisene må under politisk kontroll, sier bedriftslederen.

Nylig fattet det Ap- og Sp-dominerte kommunestyret i Ullensvang et enstemmig vedtak der de krevde makspris på strøm. Lokalpolitikerne krever at staten skal ta alle strømkostnader utover en grense på 45 øre per kWt, både for husholdninger og for næringslivet.

– Det produseres cirka 4 TWh elektrisk kraft i Ullensvang kommune, og vi vet av erfaring at 1 TWh energi videreforedlet i flere trinn gir opp mot 1.000 arbeidsplasser. Av 5.500 arbeidsplasser i kommunen er nok så mange som 4.000 knyttet til industrien, sier industrileder Torblå og fortsetter:

– I Odda og Tyssedal har vi vannkraft, smelteverk og bedrifter som videreforedler råmaterialer som jern og sink fra smelteverkene. Dersom vi bare skal selge strøm uten å foredle den, går det utover bosettingen og arbeidsplassene. Ikke bare her, men i hele landet.

Les mer: Kraftkommunen deler ut 10.000 kroner til innbyggere med høye strømregninger

Klar beskjed til partileder Vedum

Også i kraftkommunen Suldal er strømprisene et hett tema. Mandag skrev Nettavisen at kommunepolitikerne delte ut 10.000 kroner til lavtlønte familier og enslige. Nå krever Sp-ordfører Gerd Helen Bø støtte fra sin partileder Trygve Slagsvold Vedum og regjeringen.

Ordføreren peker på at flere bedrifter i kommunen gjennom høsten og vinteren har vært skånet fra de høye strømprisene på grunn av langtidskontrakter med fastpris. Hun frykter at de høye strømprisene har kommet for å bli, og at disse bedriftene må reforhandle avtalene i en tid med langt høyere prisnivå.

– Løsningen er en midlertidig fastpris på for eksempel 45 øre per kWt. Og så må vi reforhandle avtalene med Europa knyttet til strømkablene, sier Bø.

Gunnar Stavrum: Sp i fritt fall fordi velgerne fortviler over høye strømpriser og dyr bensin

Initiativtaker og Ap-medlem Remy Penev håper rikspolitikerne ikke glemmer hvor mye strømprisen betyr for industribedriftene i distriktene.

– Strøm er vårt viktigste konkurransefortrinn. Vi ligger langt inne i en fjord, og det meste taler mot at vi skal vinne nye oppdrag og kontrakter. Likevel er vi verdensledende og danker ut de aller fleste på grunn av ren, billig strøm, sier Penev.

Han har liten tro på at industribedrifter som skal reforhandle fastpris-avtalene i 2022 slipper billig unna. Det kan slå beina under industrien, advarer lederen for Industriaksjonen.

– For meg som tillitsvalgt og Ap-medlem har industripolitikken vært juvelen som har bygd partiet og landet. Vi må ta lærdom av suksesshistoriene våre, og vi må ta et oppgjør med deregulering og markedskreftene som gir oss disse strømprisene.

Les mer: SV enig med regjeringen om strømstøtte til frivilligheten