Gå til sidens hovedinnhold

Har arbeidsgivers pensjonssparing blitt en hvilepute?

Forbrukerøkonomen spør:

Hva er egentlig konsekvensen av at vi har et pensjonssystem som krever at arbeidsgiver sparer noe for oss?

Jeg var hos frisøren for en stund tilbake. Der fikk jeg spørsmål om hva jeg jobber med.

Jeg er jo glad i å snakke om økonomi, og enda mer om sparing og pensjon. Så jeg dreide samtalen over på det. Frisøren fortalte ivrig at hun ikke trenger å tenke på sparing til pensjon, fordi jobben sparer for henne.

Les også

Så mye mer får du i pensjon ved å vente med å ta den ut

* Hva er egentlig konsekvensen av at vi har et pensjonssystem som krever at arbeidsgiver sparer noe for oss?

Etter den samtalen begynte jeg å tenke på konsekvensen av pensjonen vi får hos arbeidsgiver. Alle som er ansatt, med noen få unntak, har krav på en lovpålagt pensjonssparing innbetalt av arbeidsgiver.

Noe som er veldig bra siden staten ikke lenger har mulighet til å gi oss like mye i pensjon fremover sammenlignet med dem som er pensjonister i dag.

Selv om pensjon gjennom arbeidsgiver for mange fremstår som trygt og godt, er det store forskjeller på hvor mye ulike arbeidsgivere sparer. Det lovpålagte kravet er kun to prosent av den ansattes lønn mellom 1G og 12G (G er grunnbeløpet i folketrygden), som betyr din lønn mellom cirka 100.000 kroner og 1,2 millioner kroner.

Det er mulig å spare mer, mye mer.

Maksimalt kan arbeidsgiver spare syv prosent av hele lønnen din opptil cirka 710.000 kroner, og hele 25,1 prosent mellom 710.000 kroner og 1,2 millioner kroner.

* Hvor mye utgjør det egentlig?

Det betyr at om du tjener 600.000 kroner, vil forskjellen være sparing på 10.000 kroner med den lovpålagte pensjonsavtalen, og 42 000 kroner med den beste ( syv prosent) ordningen.

Les også

5 pensjonstabber du må unngå

Jo høyere lønn du har, desto større vil forskjellene være. Over mange år vil dette utgjøre store forskjeller i din inntekt som pensjonist. Og det igjen kan påvirke mulighetene for å kunne pensjonere seg på det tidspunktet som passer deg best.

* Mest vanlig med dårlig pensjonsordning

Over halvparten av alle mindre bedrifter i Norge sparer kun det de må, altså to prosent, og ikke på hele lønningen din engang.

Pensjon er en direkte ekstra kostnad for bedriften, og alle har ikke mulighet til å øke denne sparingen. Den må i høyeste grad ses i sammenheng med lønn.

Derfor får jeg ikke understreket det nok at du tar med pensjon i vurderingen når du skal bytte jobb.

I tillegg til at det er et ekstra beløp som settes av hver måned. får du også avkastning på disse pengene som kan stå å vokse i lang tid. For å gi et eksempel på hvor mye avkastning kan utgjøre, kan vi bruke Oljefondet vårt, eller pensjonsfond utland som eksempel.

Les også

Den skjulte gladnyheten i statsbudsjettet: Bruk muligheten til å fylle opp pensjonskontoen din

Nå består fondet av litt over 50 prosent avkastning, og resten er det vi har satt inn selv. Tenk deg. Over halvparten av pengene har vi fordi de er spart på en smart måte. I tillegg til at politikerne har vært veldig fornuftige med tanke på bruken av dem.

* Husk å spare noe selv

Jeg fortalte frisøren hvordan pensjonssystemet er satt opp, og hvordan arbeidsgiver sparer - og hvor viktig det er å spare selv.

Vet ikke helt om hun hadde det like hyggelig som meg. Eller om hun bare var høflig.

Men hun fikk mye informasjon som jeg så inderlig gjerne skulle fortalt alle. Det er de færreste som vet hvor store forskjeller det er i de ulike pensjonsordningene. Når ikke informasjonen når ut til folk flest, hvordan kan vi da forvente at alle tar ansvar for sin egen pensjon som nå begynner å bli tvingende nødvendig om du ønsker å videreføre livsstilen du har i dag.

Det er ikke bare å komme til banken med en lav pensjonsinntekt og be om å få lån på huset for å kunne leve.

Derfor er jeg så opptatt av at du må spare samtidig som du betaler ned på boliglånet ditt.

Les også

Pensjonsbombe for hundretusenvis av nordmenn: – Det blir en skikkelig kalddusj

* Ta grep

I tillegg til å spare er det et annet grep de aller fleste kan gjøre for å gi seg selv en betydelig økt pensjon fra arbeidsgiver.

Tilpass sparingen du har hos arbeidsgiver med å velge riktig aksjeinvestering på din pensjonssparing.

Det krever ikke at du setter av ekstra penger, det tar kun noen minutter av tiden din - og det kan gi flere titusen kroner ekstra i året. Ref oljefondets vekst.

Få full oversikt over din pensjon på norskpensjon.no

Kommentarer til denne saken