Gå til sidens hovedinnhold

Har du den renta du fortjener?

Sløve bankkunder betaler høyere boliglånsrente enn andre. Slik unngår å tilhøre mindretallet.

Boligprisene har steget kraftig hittil i år og trusler om rentehopp fra Norges bank i nær fremtid, betyr at det kan det være svært lønnsomt å ta en telefon til banken.

- Det finnes kunder i alle banker som betaler høyere rente enn de må. Da tenker jeg på folk som tok opp lån med lav sikkerhet, og som nå takket være nedbetalinger og verdiutvikling kan tilby banken høyere sikkerhet, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger til Nettavisen.

Din oppgave
Han minner om at det er din oppgave å sjekke dette, for bankene gjør det ikke.

- Bankene gjør ingenting for aktivt å sjekke om folk betaler mer enn de må, noe vi heller ikke kan forvente. Derfor er det alltid viktig, og spesielt i tider da boligprisene går opp, at folk kontakter banken sin for å sjekke sikkerheten på lånet, sier Pedersen.

Dersom boligprisene stiger normalt og lånekunder betaler normalt ned på lånet vil det kun ta to og et halvt å bevege seg fra 80 prosent sikkerhet til 60 prosent sikkerhet ifølge Pedersen.

- Får du et halvt prosentpoeng bedre rente på et lån på to millioner betyr det at en telefon til banken sparer deg for 10.000 kroner årlig, minner Pedersen om.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Kun halvparten passer på
Daglig leder Elisabeth Realfsen i Finansportalen.no kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å jevnlig passe på banken sin.

- Folk er generelt alt for dårlig til å passe på. Muligheten til å få bedre rentebetingelser takket være større sikkerhet er en mulighet folk alt for ofte lar gå fra seg sier hun.

Ifølge Realfsen er det kun halvparten av norske boliglånskunder som er aktive i forhold til banken isn.

- Siden februar har om lag 7000 lånekunder brukt vår nye bytt-bank-tjeneste til å enten bytte bank eller til å forhandle med eksisterende bank om bedre betingelser. Tallet er vi isolert sett veldig fornøyd med, men mange mange flere burde for egen del ha gjort det samme, sier hun.

Ber ungdom sjekke renta
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 Gruppen er enig med Pedersen og Realfsen.

- Det er nok mange som glemmer at de kan tilby bedre sikkerhet på lånet ettersom verdien på boligen har steget og de har betalt avdrag, sier han.

Han tenker spesielt på unge som tok opp lån med lite sikkerhet for fem seks år siden.

- En telefon til banken kan være svært lønnsom for mange av disse, sier han.

Tjener 500 millioner på sløve kunder
En informert kilde i det norske bankmiljøet forteller til Nettavisen at norske banker tjener hundrevis av millioner på sløve kunder.

Bare DnB NOR tjener minst 500 millioner kroner årlig på at boliglånskunder betaler mer enn det de strengt tatt burde, sier kilden som vil være anonym.

Skryter av bevisste lånekunder
Informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR kjenner seg ikke igjen i påstanden.

- Jeg forstår ikke hvor denne kilden har sine tall fra. Jeg kjenner dem i hvert fall ikke igjen, sier hun.

Tvert i mot skryter Rasmussen av kundene i DnB NOR.

- Tilbakemeldingene fra våre kontorer landet rundt er entydig, lånekundene våre har blitt veldig mye mer bevisst på å ta kontakt med banken for å forsikre seg om at de har beste oppnåelige bestelånebetingelsene. I tillegg har vi mye oftere kontakt med våre lånekunder enn tidligere, sier Rasmussen.

Årsakene er flere.

- Finanskrisen har medført et økt fokus på bankenes betingelser, ikke minst fra media. I tillegg ser vi at lånekundene stadig oftere tar kontakt i forbindelse med refinansieringsbehov ved flytting og oppussing. I slike tilfeller er våre rådgivere påpasselig med å gå gjennom alle sider ved lånet, sier hun.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

Kommentarer til denne saken