Gå til sidens hovedinnhold

Har du fått baksmell? Her er det du må gjøre

Torsdag kom skattemeldingen, og mange nordmenn gruer seg til å sjekke den i frykt for å få baksmell. Her er grepene du bør ta.

Glemte du å melde ifra om lønnsøkning, fikk du er stor bonus eller tok du en ekstrajobb i fjor? Det kan gjøre vondt nå.

Når skattemeldingen kommer, kan det smerte for mange. Karma biter gjerne tilbake om du har levd på lånte penger. For det er jo i praksis det du gjør når du betaler for lite skatt gjennom et år. Og like sikkert som Winter is coming, så kommer skatteetaten og krever inn restskatten til høsten.

Fjoråret er det jo for sent å gjøre noe med nå. Spørsmålet er hvordan kommer du deg ut av dette? Er du en av dem som har fått en restgjeld på 50-100.000 kroner? Det er beløp som er for høyt til å ta på en lønning. Her må det legges en plan.

Du glemte kanskje å melde til skatteetaten om en lønnsøkning, stor bonus eller bytte av jobb som ga høyere lønn? De fleste av oss tenker at dette skjer av seg selv, og nå har du smertelig erfart at du selv må inn og aktivt gjøre denne endringen. Så i år har du selvfølgelig vært inne på skatteetaten.no sin skatteberegner og gjort tilpasning allerede.

Hva gjør du nå?

Sjekk alltid først om det er noen fradrag du kan ha krav på som kan reduserer smellen. Les om tips til skattemelding i Nettavisens artikkel her og sjekk hvilke fradrag du har krav på her.

Har du lån med en samboer du deler gjelden med? Husk å fordele rentefradraget rettferdig, dette kan utgjøre store summer.

Les også

Gode råd til deg som skal selge bolig før sommeren

Unngå forbrukslån

Unngå for all del å ta opp forbrukslån for å dekke skattesmellen! Da erstatter du bare en situasjon der du skylder penger med en annen, som i tillegg har mye høyere renter. Gå heller gjennom alle utgiftene dine, strømmetjenester, abonnement, vaner og lignende. Her er det ofte mye å hente. Planlegg måltider og handle én gang i uken på matbutikken. Impulskjøp er noe som sluker både tid og penger. Inviter venner hjem i stedet for å gå ut, i alle fall for en periode.

Hvor mye klarer du å sette av i måneden frem til kravet kommer? For å unngå noe renter kan dette innbetales 31. mai. Da må du ha beløpet klart til det. Skatteetaten deler opp beløpet du skylder i to med frist 20. august og 24. september. Vit at det påløper renter fra 1. juli. Så litt streng disiplin og rask innbetaling vil lønne seg.

Har du mulighet til å sette av 7000 kroner i måneden? Da har du spart 42.000 kroner og er nesten i mål.

Er du en av de heldige som får bonus i mars/april bør denne prioriteres til restskatten.

Kommer det ingen bonus, og det blir tøft å spare nok hver måned, bør du bruke noe av feriepengene dine. Det kan være at det å ta en rimeligere ferie i sommer vil gi deg en bedre nattesøvn ved at du vet at det økonomiske ordner seg.

Les også

Nå kommer skattemeldingen: 418.000 nordmenn vet ikke hva det er

Ikke gå i samme fella igjen

Det å leve på et skjerpet budsjett vil du nok merke i starten ettersom utbetalingene dine i år vil være lavere enn i fjor på grunn av den nå riktige skatteprosenten. Men vi mennesker er gode på å ta til oss nye vaner. Så hvis du vil det nok, klarer du dette helt fint.

I år har de endret reglene for hvordan skattesatsen settes. Det ses på hva du tjente på oktoberlønna di i fjor, eller snittet av lønnen din mellom januar og oktober. Det alternativet som gir høyest inntekt av de to legges til grunn. Så i år er det viktigere enn noen sinne å gjøre en beregning på skatteetatens skattekalkulator selv.

Kommentarer til denne saken