*Nettavisen* Økonomi.

Bjørn Erik Sættem

Har du ikke flyttet til aksjesparekonto ennå? Nå haster det

Kvinne fører regnskap.

De som vil benytte seg av den skattegunstige spareordningen bør forte seg.

Her kan det bli dyrt å sove i timen! Fristen ut for å flytte aksjer og aksjefond til denne skattegunstige spareordningen går ut før nyttår.

Fordelen med aksjesparekonto er at du kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å betale skatten løpende. Du betaler først skatten når du tar ut gevinsten fra kontoen.

Ordningen med aksjesparekonto har blitt tatt imot med åpne armer av norske sparere: Ordningen ble etablert høsten 2017. Per 31.10.19 hadde norske fonds-sparere aksjefond for 101 milliarder kroner plassert på aksjesparekonto. Dette utgjør 65 prosent av totale frie aksjefond. Verdien av enkeltaksjer kommer i tillegg.

Les også: Så mye taper du på å pensjonere deg tidlig

Flyttevinduet stenger formelt ved nyttår. Men de faktiske flyttefristene i de ulike bankene og fondsforvalterne er noe tidligere, siden det tar tid å flytte aksjer og aksjefond mellom kontoer og ikke minst mellom selskaper.

I Nordnet har vi satt fristen til 21. desember - såfremt du allerede har verdipapirene på en Nordnetkonto.

Skal du flytte mellom selskaper, er fristen allerede 1. desember.

Vil du bytte «hjem» for aksjene og aksjefondene dine, vil jeg anbefale deg å først flytte papirene over til en aksjesparekonto der du er kunde i dag. Så kan du vente til neste år med å flytte hele aksjesparekontoen med innhold til den nye banken eller nettmegleren. På den måten unngår du at noe uforutsett skulle skje på veien - for eksempel at du oppgir feil kontonummer, feil navn på banken etc - og at flyttingen ikke blir gjennomført før nyttår.

Fra 1. januar 2020 vil flytting av aksjer og aksjefond som står på en ordinær VPS-konto til aksjesparekonto utløse gevinstskatt.

Disse bør ikke flytte

De aller fleste privatpersoner som eier aksjer og aksjefond bør flytte disse til aksjesparekonto av skattehensyn. Tre grupper bør ikke - eller kan ikke - flytte:

1. De som har aksjer eller aksjefond med tap. Disse verdipapirene bør du normalt ikke flytte til aksjesparekonto. Det er bedre å heller selge papirene for å få fradrag for tapet på skattemeldingen, før du flytter over pengene til aksjesparekontoen. Du får nemlig ikke fradrag for tap på investering på en aksjesparekonto før kontoen endelig avsluttes. Den som vil skatteoptimalisere overføringen, bør altså skille mellom posisjoner med gevinst og posisjoner med tap.

2. Sparer du kombinasjonsfond eller rentefond kan du ikke bruke aksjesparekontoen til dette, siden den kun gjelder for aksjer og aksjefond. Det er også en begrensning om at kontoen kun gjelder verdipapirer hjemmehørende i EU/EØS. Handler du eksempelvis i amerikanske aksjer, passer ikke denne kontotypen deg. Da er investeringskonto (også kalt fondskonto) bedre.

3. Personer som ikke tenkt å bytte fond eller aksjer før de skal bruke pengene trenger ikke fleksibiliteten som en aksjesparekonto gir. Men de kan jo ombestemme seg, og da kan muligheten til å bytte uten at det utløser skatt likevel komme til nytte.

Hvor mye er skattefordelen i aksjesparekonto verdt?

Utsatt skatt på gevinst ved salg og bytte har en verdi for spareren. Du skyver skatten foran deg, og kan dermed investere og få avkastning på et større beløp i hele spareperioden, sammenlignet med sparing på en VPS-konto, hvor du må skatte løpende av realisasjoner.

Da jeg jobbet i Storebrand i 2017 hadde vi en disputt i Aftenpostens spalter med Finansdepartementet. Vi var uenige om utsatt skatt i aksjesparekontoen kunne omtales som en «skattefordel» eller «skattegavepakke». Departementet mente nei, Storebrand mente ja. Finansdepartementet mente at skatten blir den samme i og utenfor ordningen. Det er bare snakk om skattlegging på ulike tidspunkter, mente de. Jeg er fremdeles uenig med departementet her. Så lenge aksjemarkedet over tid gir en høyere avkastning enn den risikofrie renten vil en skatteutsettelse ha en positiv verdi for investor. Les argumentasjonen til begge partene i Aftenpostens artikkel.

Jeg må for øvrig innrømme at jeg humret da jeg hørt intervjuet med finansminister Siv Jensen på NRK Nyheter i dag morges, hvor hun brukte ord som å "unngå skatt" når hun argumenterte for at nordmenn bør skynde seg å opprette en aksjesparekonto. Dette er uttrykk som finansbransjen ikke får lov å benytte om denne ordningen, siden det kun er snakk om å utsette skatteregningen:)

Rydd i porteføljen din

Benytt samtidig muligheten til å rydde i porteføljen din: Mange kunder har store gevinster i aksjefond, etter å ha spart lenge og tålmodig. Har noen av disse fondene gjort det svakt de siste årene, og du har kviet deg for å selge grunnet en stor skatteregning? Nå kan du kvitte deg med disse fondene, som kanskje også har høye kostnader, og velge bedre og gjerne billigere alternativ – uten å skatte av gevinsten.

Merk at det ikke er mulig å flytte fra investeringskonto (også kalt fondskonto) til aksjesparekonto uten å realisere og betale skatt av gevinst.

Hvilket fond skal du velge?

Som spareøkonom får jeg ofte spørsmål hvilke aksjefond man bør velge dersom man vil begynne å spare i fond. For de fleste vil jeg anbefale et bredt globalt aksjefond. Da sprer du sparepengene over hele verden. Er du lite interessert i fond og sparing, velg et billig globalt indeksfond. Er du mer interessert i fond og aksjer, kan du supplere med ett eller flere gode aktive aksjefond og følg med om fondet klarer å slå indeksen på lang sikt.

Annonsebilag