Kredittilsynet varslet tidligere denne måneden rekordlange lister over norske navn på inkassolister. Advokatfullmektig Fredrik Poulsen advarer mot kostbare erfaringer dersom en ikke snarlig tar grep.

LES OGSÅ: Rekordmange på inkassolisten

Her er Poulsens egne tips for å håndtere gjeldskravene.

- Når regningene begynner å dumpe ned kan det være lurt å huske på en ting; det bli dyrere for den som skylder penger dersom kravet går til namsmann eller domstol, sier Poulsen.

Han trekker inn inkassoselskapenes egne rettigheter til å kreve gebyrer etter inkassoforskriften.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Mange gebyrer og skyhøy rente
- I krav over kr 500 000 kroner som blir inndrevet, kan man måtte betale opptil kr 17 812 bare for at inkassoselskapet skal håndtere kravet, sier Poulsen.

- For det andre kommer nødvendige utgifter forbundet med å sende saken til domstol eller namsmann. En vanlig utleggssak øker som regel kravet med ca. kr 2500,- inklusive det som kan kreves for å skrive utleggsbegjæringen. Har man mange saker og disse er inne flere ganger kan dette bli mye penger, sier Poulsen.

Videre peker Poulsen på innkreverens rett til å kreve forsinkelsesrente på ubetalte regninger.

- Denne renten er for tiden 12,75 prosent. Dette er høyere enn det man normalt har på boliglån og lignende, og kommer som en ekstra belastning, minner Poulsen.

- Det kan derfor være lurt å forhandle med sine kreditorer om en plan for å betale tilbake det man skylder. Dersom man vil dette må man være klar over at inkassoselskapene kan nekte, og skulle man være så heldig å få en så må man passe på å ikke misligholde. Da vil kravene ofte bli sendt til namsmann eller domstol, sier Poulsen.

LES OGSÅ: Vi får rente på ni prosent

Sist anbefaler Poulsen å ta kontakt med rådgivere eller organisasjoner som kan hjelpe.

Les hva ekspertene svarte Nettavisens lesere nedenfor.

Det tas forbehold om at omstendigheter knyttet til enkeltsaker kan legge føringer på det enkelte saksforhold som advokaten ikke kjenner til. Rådene fra NETTAVISENs ekspertpanel er gitt på generelt grunnlag, og/eller basert på de opplysninger som fremkommer av lesernes spørsmål. Advokatene kan ikke holdes ansvarlig for de rådene som gis.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi