Det siste året har det vært mer eller mindre umulig å få tak i kraftige skjermkort, noe som har frustrert dataspillere i hele verden. Hvis man har funnet noe, har det vært til priser som har vært skyhøyt over listepris.

Årsaken er ganske enkelt at folk har hamstret skjermkort til å bruke til utvinning av kryptovaluta, såkalt mining, og da i særdeleshet den nest største varianten Ethereum.

Situasjonen har riktignok forbedret seg betydelig de siste månedene, og som Nettavisen kunne skrive i helgen er prisene nå nesten tilbake der de var før de skjøt i taket.

Les også

Alle ville kjøpe og nettbutikkene fjernet kjøp-knappen - nå har alt blitt snudd på hodet

La inn sperre for minere

En del av årsaken til at kortene igjen er tilgjengelig, er at giganten Nvidia for et års tid siden bestemte seg for å gå til krig mot de som brukte produktene deres til kryptoutvinning. De lanserte nye varianter av skjermkortene med det de kalte «Lite Hash Rate» (LHR) som rett og slett strupet ytelsen hvis skjermkortet ble brukt til kryptovaluta til omtrent det halve.

Det tok riktignok ikke lang tid før en fant løsninger for delvis å komme seg rundt funksjonen, slik at man kunne utnytte rundt 70 prosent av kapasiteten til kryptovaluta.

Har fjernet sperren helt

Men lørdag meldte kryptonettstedet NiceHash at de hadde laget en ny versjon av sin programvare som omgikk sperren totalt.

- NiceHash QuickMiner er den første mining-programvaren som fullstendig (100%) låser opp LHR-kort, skrev nettstedet.

Og søndag fulgte konkurrenten NBMiner opp, og meldte at også de hadde låst opp 100 prosent potensiale i LHR-kort.

I timene etter florerer det av videoer på YouTube der det vises frem at dette ikke bare er et PR-stunt, men at det faktisk fungerer.

Blant annet er ytelsen på GeForce 3080 Ti økt fra ca 80 til 120 Mh/s.

Endringen ser ut til å ha fått ganske umiddelbar effekt: Den såkalte vanskelighetsgraden til Ethereum har skutt til været gjennom helgen.

Ingen offisiell forklaring

Det er offisielt ikke kommet noen forklaring på hvordan de to programmene klarte å omgå sperren, men på Reddit spekuleres det høyt i om dette er et resultatet av at Nvidia ble hacket tidligere i år.

Hackere skal ha fått tilgang til rundt 1000 gigabyte med hemmeligheter om både programvare og maskinvaren til selskapet.

Ifølge ArsTechnica skal hackerne ha truet med å offentliggjøre alt de hadde stjålet, om ikke gikk over til å ha åpen kildekode for sine drivere.

Kommer for sent til å bety noe

Flere har allerede begynt i å spekulere om dette igjen vil gjøre kortene attraktive for de som bedriver kryptoutvinning, men endringen kommer sannsynligvis for sent til å utgjøre den store forskjellen.

Årsaken er at Ethereum i løpet av sommeren vil gå vekk fra dagens måte å utvinne kryptovaluta på, såkalte Proof-of-Work (PoW), og gå over til det som kalles Proof-of-Stake (PoS). Dette vil bety at det ikke lenger vil være bruk for den enorme regnekraften som skjermkortene tilbyr, og dette er forventet å redusere strømforbruket med 99 prosent.

Det er nå antatt at utvinning av Ethereum bruker strøm tilsvarende 106 TWh i året.

Til sammenligning er den samlede magasinkapasiteten for vannkraft i Norge 87 TWh.