Gå til sidens hovedinnhold

- Har tapt flere hundre millioner

Norwegian-sjef Bjørn Kjos er fly forbannet på SAS Braathens, og går til sivilsak mot konkurrenten.

I dag ble det kjent at SAS Braathens er tiltalt av Økokrim for misbruk av forretningshemmeligheter og uberettiget tilgang til data. På en pressekonferanse i Oslo i ettermiddag opplyste Norwegian at selskapet også forbereder en sivilrettslig sak mot konkurrenten SAS Braathens.

- Dette er slett forretningsmoral av SAS Braathens. Jeg er skuffet og overrasket over at overvåkningen fortsatte etter at Konkurransetilsynet gjorde sine beslag, raste Norwegian-direktør Bjørn Kjos på pressekonferansen.

- Halv milliard

Ifølge Norwegian-advokat Anders Ryssdal har Norwegian tapt flere hundre millioner kroner som en følge av SAS Braathens påståtte industrispionasje.

- Dette fordrer en grundig undersøkelse, og det vil være useriøst å anslå størrelsesorden per i dag, sa Ryssdal, som likevel ikke utelukker at beløpet kan være på over 500 millioner kroner.

Ifølge Ryssdal har saken to hovedpunkter:

1. SAS Braathens har hatt tilgang til bedriftsinformasjon og har påført Norwegian skade.

2. SAS Braathens har misbrukt sin markedsmakt som en følge av at de har hatt tilgang detaljert bedriftsinformasjon.

- Jeg har aldri sett et liknende tilfelle i Norge tidligere, sa Ryssdal.

- På det tidspunktet vi anmeldte saken hadde vi ikke en anelse om hvor stort omfanget var, sa finansdirektør Frode Foss på pressekonferansen.

Razzia i 2004
Norwegian hadde også en gjennomgang av hvordan SAS Braathens skal ha hatt tilgang på intern bedriftsinformasjon under pressekonferansen:

- I juni 2004 gjennomførte Konkurransetilsynet en razzia mot SAS Braathens der en rekke dokumenter ble beslaglagt.

Norwegian ble våren 2005 gjort kjent med at SAS Braathens var i besittelse av bedriftshemmelig informasjon om Norwegian. Norwegian ble samtidig forevist et utdrag av dette materialet og spurt om dette var dokumenter SAS Braathens på lovlig måte kunne ha tilgang til. Etter en gjennomgang av materialet var det åpenbart for Norwegian at SAS Braathens ikke kunne være i besittelse av såpass detaljert og omfattende informasjon om Norwegian på lovlig vis, og at informasjonen måtte ha kommet fra selskapets bookingsystemer, opplyste Ryssdal.

Ifølge Norwegian hevder Økokrim at de lovstridige forholdene har strukket seg over flere år og minst fra desember 2002 og til november 2005. Nå blir det straffesak, som skal behandles i Asker og Bærum tingrett i uke 35 og 36.

Tiltalen bygger på en anmeldelse fra Norwegian 1. juli 2005. I anmeldelsen anmodet Norwegian om at SAS burde etterforskes fordi Norwegian av Konkurransetilsynet hadde fått kopi av dokumenter, som viste at SAS hadde innsyn i Norwegians elektroniske reservasjonssystem på et detaljnivå som SAS er uten rett til.

Tilbakeviser påstandene
SAS Braathens slår tilbake mot anklagene som rettes mot selskapet.

- Saken har sitt utgangspunkt i en regulær og lovlig avtale mellom NAS og tidligere Braathens, sier konstituert administrerende direktør Johnny Skoglund i SAS Braathens i en pressemelding.

Les SAS Braathens' versjon av saken her.

Kommentarer til denne saken