Gå til sidens hovedinnhold

Hard kamp om Norges teiteste gebyr

Jakten på Norges teiteste gebyr fortsetter. Postens rullegebyr er en av fem nye kandidater.

Leserne til TV 2 Nettavisen har sendt inn flere hundre forslag på hva som er Norges teiteste gebyr. Så langt er seks forskjellige gebyrer eller avgifter presentert, og her er fem nye:

Omregistreringsavgiften
Dokumentavgiften, også kjent som flytteskatten, seilte mandag frem som en av favorittene til å vinne konkurransen. Nå får dokumentavgiften konkurranse fra et annet forhatt offentlig gebyr, nemlig omregistreringsavgiften på kjøretøy.

- Er det noe logisk grunn til at det koster over 15.000 kroner å omregistrere en bil (1.200-1.500kg) som er to år gammel eller yngre, mens det koster ca 1.400 kroner å omregistrere en bil fra 1993 eller eldre, spør en leser.

Omregistreringsavgiften betales når man omregistrerer et kjøretøy og varierer fra 562 kroner til 27.400 kroner. Du kan lese mer om satsene her

Rullegebyr hos Posten
- Jeg kom akkurat fra Posten. Der har de et eget rullegebyr. Dette er gebyr på runde pakker som ruller på rullebåndene deres og skaper store problemer. Dette har de altså løst ved å innføre et 15 kroners rullegebyr, skriver en annen leser.

Pressetalskvinne i Posten, Birgitte Lund Nakken, har ikke hørt om rullegebyret når TV 2 Nettavisen ringer.

- Har vi et rullegebyr? Uff da, dette må jeg sjekke, svarer Nakken.

Og litt senere ringer hun tilbake.

- Det stemmer at vi har et gebyr for runde pakker. Alt som er spesialgods og som må sorteres manuelt har vi gebyr på. Du vet post er blitt industri. Runde pakker må behandles manuelt fordi at de kan rulle av rullebåndene, sier Nakken.

- Heter det virkelig rullegebyr?

- Nei, det heter vel gebyr for spesialgods, svarer Nakken.

Ekspedisjonsgebyr hos Netthandelen.no
Nettbutikken Netthandelen.no frister med auksjoner der utropsprisen alltid er én krone. Deltakerne på auksjonen får likevel beskjed om at det kommer et ekspedisjonsgebyr på 65 kroner per faktura. I tillegg må man betale for frakt.

Netthandelens daglig leder, Einar Øgrey Brandsdal, ser ingen grunn til å fjerne gebyret for å heller bruke en utropspris på 66 kroner.

- Vi har valgt å gjøre det på denne måten, og vi har nesten 300.000 kunder nå,

- Er det mulig å kjøpe noen produkter for én krone hos dere?

- Ja, men det kommer alltid ekspedisjonsgebyr og frakt i tillegg, svarer Brandsdal.

- Ser du at markedsføringen med én krone i utropspris kan virke misvisende?

- Overhodet ikke. Det står at det kommer et ekspedisjonsgebyr i tillegg, og som medlem får du også beskjed om dette.

Gebyr på kjøp av kinobilletter
Kinoer over hele landet fikk så hatten passet da det i en periode var dyrere å kjøpe kinobilletter over internett enn i luka på kinoen.

Mange av TV 2 Nettavisens lesere tror at man fortsatt straffes for å kjøpe billetter over internett, men slik er det ikke. En ringerunde til landets største kinoer viser at det nå koster det samme å kjøpe billetter over internett.

Kinoene har nemlig senket billettprisen på internett med fem kroner. Gebyret på fem kroner kommer fortsatt i tillegg, men totalprisen blir den samme som for en billett som kjøpes i luka.

Gebyr hos Postbanken
- Jeg fikk sendt en tippepremie på 30 kr som kom som postblankett. Måtte på posten for å få ut disse pengene, men da jeg ikke hadde konto der måtte jeg betale 30 kr. i gebyr for å få ut tippepremien. Enden på visa var at jeg ikke hentet ut premien, for jeg fikk ingen penger likevel, og da skulle ikke posten få det heller, skriver en av leserne som irriterer seg over gebyrene hos Postbanken.

Flere lesere forteller at de har mottatt pengepremier fra Norsk Tipping som må heves over skranken i Postbanken.

Pressetalskvinne Kirsten Birkeland i Postbanken mener banken får pepper fordi at tjenesten tidligere har vært gratis.

- Historien er at de andre bankene innførte gebyrer for å heve en bankgiro. Postbanken fortsatte å gjøre dette gratis, men oppdaget at det var mange mennesker som ikke var kunder hos oss som benyttet seg av tilbudet, og vi innførte derfor et gebyr for de som ikke har konto hos oss, sier Birkeland.

- Men hvis man får en tippepremie på 30 kroner, hvordan skal man få den ut?

- Du har mange muligheter. Det første du kan gjøre, hvis gevinsten er under 1.000 kroner, er å ta med deg vinnerkupongen kommisjonæren og få gevinsten utbetalt der. Den andre muligheten er å få pengene rett inn på konto fra Norsk Tipping. Den tredje muligheten er å gå til din egen bank og heve giroen der. Den fjerde muligheten er å bli kunde hos oss, og da er det gratis, svarer Birkeland.

Hvilket gebyr synes du er teitest? Følg med når avstemningen begynner og gi din stemme.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken