Gå til sidens hovedinnhold

Harry-handel flater ut

Grensehandelen i Strømstad-regionen er i ferd med å stabilisere seg, selv om den i fjor økte med drøyt 11 prosent til totalt 9 milliarder kroner.

Nordmenn fortsetter å handle selv om varene i de svenske butikkene er blitt 13-14 prosent dyrere i 2003 i forhold til 2002.

Svekket kronekurs

- Den svekkede norske kronekursen synes å ha dempet grensehandelen noe i 2. halvår, men ikke så mye som vi hadde håpet, sier direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) i en pressemelding.

- Tilbakemeldinger fra andre svenske grenseområder kan imidlertid tyde på at grensehandelen ikke har økt like mye som i Strømstad-regionen, sier Angell.

Mindre attraktivt

Det er mindre attraktivt å handle møbler, byggevarer og elektroprodukter med den lave norske kronekursen, og tekstilvarer har hatt prisnedgang i Norge.

- På den annen side er prisforskjellene på lokkevarene, særlig alkohol og kjøtt, så store at kronekursutviklingen spiller mindre rolle, sier Angell.

Pris- og avgiftsforskjeller

- Vi må likevel konkludere med at handlemønsteret synes å ha etablert seg på et høyt nivå på grunn av pris- og avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige, sier Angell, som viser til at det er blitt flere utsalgssteder i de svenske grenseområdene.

Og når den nye broen ved Svinesund står klar, vil grensehandlerne slippe unna med mindre kø.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg