*Nettavisen* Økonomi.

Harry-handelen dabber av

Etter flere år med eksplosiv vekst, er grensehandelen nå på vikende front. Den stadig dyrere svenskekrona får mesteparten av skylda.

07.01.04 08:46

Foreløpige anslag fra Handels- og Servicenæringenes Hovedorganisasjon (HSH) tyder på at du og jeg handlet for 9 milliarder kroner hos Söta Bror i 2003. Det er ny rekord.

Svenskehandelen har økt med 10-15 prosent hvert eneste år siden tusenårsskiftet. På toppen kommer handelslekkasjen til Danmark og Finland, som summerte seg til 2-3 milliarder i fjor.

Kursras gjorde Sverige råbillig

Den råsterke norske krona er hovedgrunnen til den voldsomme veksten i harry-handelen. Våren 2000 kostet svenskekrona ganske nøyaktig 1 norsk krone. Bare halvannet år seinere raste kursen for første gang under 80 øre. Svenskekrona holdt seg omtrent på det nivået til utpå nyåret 2003.

De siste ukene har svenskekrona gjort noen kraftige byks oppover i forhold til norske kroner. Tirsdag var kursen tett oppunder 94 øre, den høyeste kursnoteringen på over tre år. Det betyr at det blir stadig mindre lønnsomt å legge handleturen til Sverige.

Veksten avtar

- Ifølge de indikasjonene og rapportene vi har fått fra våre medlemmer, er det rimelig å anta at veksten i grensehandelen har avtatt, sier direktør Thomas Angell i HSH til TV 2 Nettavisen.

Angell presiserer at de endelige tallene for de tre siste månedene av 2003 ikke foreligger ennå. Fasiten får han ikke før om noen dager. Likevel er han rimelig sikker på at den eksplosive veksten vi har sett de siste årene, er i ferd med å dabbe av.

- Kronekursen betyr mye, og det gjør også nedsatt brennevinsavgift, konstaterer Angell.

Noen bråstopp i harry-handelen tror han imidlertid ikke på.

- Prisforskjellene er så store at det skal enormt mye til. En kartong sigaretter koster under 300 norske kroner i Sverige, men den her hjemme koster den vel 600. Det trengs mer enn en kronesvekkelse på ti prosent for å utjevne forskjellene, sier HSH-direktøren.

Ingen nye arbeidsplasser

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtidig roser Angell politikerne for å ha barbert brennevinsavgiftene.

- Tidligere var det 100 kroner i prisforskjell på et typisk vodka- eller whisky-merke. Nå er forskjellen redusert til 50-60 kroner. Da er det mange som ikke lenger gidder å ta turen over, påpeker han.

Handelsnæringen regner med at handelslekkasjen til Sverige innebærer at 9000 norske arbeidsplasser har gått tapt. Lite tyder på at sysselsettingen i grensekommunene tar seg opp selv om svenskehandelen nå er på vikende front.

- På kort sikt tror jeg ikke det kommer til å skje. Nedleggelse av nærbutikker har kostet mange arbeidsplasser, og disse kommer ikke tilbake, sier Thomas Angell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag