OSLO/NEW YORK (Nettavisen) I USA ble børshandelen stoppet automatisk bare fire minutter etter åpning i den viktige indeksen S&P 500, da indeksen hadde rast 7 prosent. Drøyt 20 minutter etter åpning var handelen i gang igjen.

Ved 19-tiden norsk tid er Dow Jones ned over 2000 poeng, nesten åtte prosent.

Her hjemme startet også handelen med et svalestup og krakk, Røkkes Aker trynet rett etter åpning med hele 30 prosent, men fallet er moderert til 18 prosent to timer etter en av de mest dramatiske børsdagene på lang tid.

Røkkes Aker-verdier er siden 20. januar redusert med 12 milliarder kroner til drøyt 15 milliarder. Aksjen er siden årsskiftet ned 40 prosent.

Norwegian, som allerede er i full krise, kollapser igjen og er ned nye 13 prosent. Hele børsverdien til Norwegian er nå under 1,7 milliarder kroner.

Borr Drilling-aksjen stupte hele 30 prosent fra morgenen, slik at det er et totalt kollaps for noen av børsens store tapere de seneste ukene.

Oljepris i fritt fall og virusfrykt dro hovedindeksen på Oslo Børs kraftig ned på mandag. Ved børsslutt var indeksen ned med 8,1 prosent til 736,08 poeng.

Det er svært alvorlig for den hardt utsatte Tor Olav Trøim, som nå har fått rasert verdiene mandag morgen i riggselskapet til skarve 60 millioner kroner. Trøim kan ha negativ egenkapital med den belåningen han har. Dette børsfallet kan nærmest være dommedag for finansmannen.

Fikk rett

DNB-aksjen stupte hele 29 prosent, men fallet er redusert til 17 prosent, og Equinor-aksjen er ned det samme. Dette var børsens to største selskaper, men Telenor har nå passert DNB i børsverdi. Telenor-aksjen er 25 minutter etter åpning ned 3,6 prosent.

John Fredriksen-dominerte frontline stiger derimot 11 prosent ved 13-tiden.

Les også: "Panikk i finansmarkedene gir historisk kronesmell"

Nordnet-analytiker Roger Berntsen spådde at fallet sannsynligvis ville bli på mellom 8 og 10 prosent for børsens 25 største selskaper (OBX-indeksen), ifølge Berntsen. I så fall snakker vi om et norsk børskrakk i kjølvannet av nattens dramatiske ras i oljeprisen med påfølgende kronekollaps.

En vanlig definisjon på et børskrakk er en reduksjon i børsverdiene på mer enn ti prosent. Det var altså et krakk fra morgenen, men 35 minutter etter åpning var fallet på snaue 9 prosent, og ved 11-tiden er nedgangen på 7,4 prosent.

Les også: "Fra ille til grusomt på Oslo Børs"

Det verste dagsfallet under finanskrisen i 2008 var på 9,95. Det skjedde 6. november det året. Under børskrakket 20. oktober 1987 stupte børsen med svimlende 19,2 prosent. Dagen før falt den amerikanske Dow Jones-indeksen med hele 22,6 prosent.

Som vi ser av tabellen under, kom nesten samtlige av de verste dagsfallene under finanskrisen høsten 2008.

Ekstremt

Dow Jones-indeksen i USA har ifølge Store Norske Leksikon hatt 13 daglige fall av denne størrelsen siden 1900. Siste gang var 19. oktober 1987, gjerne kalt «Black Monday». Oslo Børs har som tabellen over viser hatt to slike fall i henholdsvis 1987 og 1989.

Berntsen skriver i sin morgenkommentar at børsuken i Asia ble innledet med ekstreme fall etter at Saudi Arabia besluttet å dumpe prisen på olje i løpet av helgen.

Ikke enige

OPEC-landene og Russland klarte ikke å bli enige om et nytt produksjonskutt på 1,5 millioner fat for å balansere det globale oljetilbudet. Etterspørselen etter olje har falt i kjølvannet av Covid-19 utbruddet (Coronaviruset).

Berntsen skriver at oljeprisens innvirkning på verdensøkonomien er enorm. Det gjenspeiler seg i de globale finansmarkedene, både i aksjemarkedet, rentemarkedet og valutamarkedet.

President Donald Trump skriver på Twitter at nedgangen i oljeprisen er bra for den vanlige mannen på gata, fordi drivstoffprisene vil gå ned.

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at under den forrige priskrigen på olje, som startet i 2014, falt prisen for ett fat nordsjøolje (Brent) helt ned til 28 dollar per fat før den tok seg opp igjen.

Bankens eksperter er også enig i at nattens dramatiske fall og markedets prising på forhånd tilsier en blodrød dag også i Europa og USA.

Nordea Markets fastslår i sin morgenrapport at det kommer til å bli en blodrød dag i det europeiske aksjemarkedet. Oslo Børs vil rammes hardt av det store oljeprisfallet.

Saken oppdateres utover dagen.