*Nettavisen* Økonomi.

Håver inn på dyr strøm

Hele 4,5 milliarder kroner vil 153 kommuner sope inn fra kraftsektoren i år. En fjerdedel av inntektene går til 20 småkommuner.

Et hopp i strømprisen på 30 øre per kilowattime går rett i kommunekassen til de 153 kommunene i Norge med kraftanlegg, skriver Nationen.

En undersøkelse fagbladet Energi har foretatt viser at kommunene kommer til å få omtrent 4,5 milliarder kroner i inntekter fra kraftsektoren i år.

Store deler av overskuddet vil gå til et mindre antall kommuner, hele 1,2 milliarder kroner blir fordelt på 20 kommuner. De små kraftkommunene har tre ting til felles, nemlig stor kraftproduksjon, lavt folketall, og beliggenhet i Distrikts-Norge.

I 11 kommuner vil slike inntekter utgjøre over 55 millioner kroner, og fire kommuner får minst mellom 75 og 85 millioner. Kraftkommunene Sirdal i Vest-Agder og Bykle i Aust-Agder drar inn henholdsvis 115 og 102 millioner kroner hver.

Enkelte kommuner er også eiere av energiselskaper. Kommunene vil ta ut mellom tre og fire milliarder kroner som utbytte og renter på ansvarlige lån, anslår bladet Energi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.