VEFALL, TELEMARK (Nettavisen Økonomi): - Det er fantastisk. Det er beste som har skjedd her. I mange år var det jo ikke noen butikk, sier kunde Nils Brekke til Nettavisen.

På Hegna Camping på lille Vefall på grensa mellom Bø og Seljord ligger en helt unik dagligvarebutikk. Hegna Landhandel ble i fjor Norges første døgnåpne, helt selvbetjente butikk. Hegna, som er en del av Norgesgruppen, er dermed eldre enn Coop-kjedens døgnåpne Extra-butikk i Bogstadveien, som åpnet tidligere i år.

Les også: Nå åpner Extra sin første matbutikk uten ansatte

Billig i drift

Med ingen ansatte fast inne i butikken, er butikken billigere i drift og kan være åpen hele døgnet. Det gjør at det lille stedet i Telemark kan ha en nærbutikk igjen, tolv år etter at den forrige la ned.

Les også: Nå åpner Extra sin første matbutikk uten ansatte

Du kan se hvordan butikken fungerer i videoen over.

- Vi så at vi hadde behov for en butikk, men jeg hadde ikke tid til å stå i kassa siden jeg også driver camping. Så vi så om det var andre måter vi kunne løse dette på, sier Gro Aasgrav, som driver campingplassen, og tok initiativ til å åpne butikken.

Løsningen kom ektemannen Hans Olav med, som jobber med teknologi. Godt hjulpet av det statlige Merkur-programmet fikk de utviklet helt egne løsninger for en selvbetjent butikk hvor du kan låse deg inn og betale helt selv på egen hånd.

Les også: Prisen i været - har økt dobbelt så mye som inflasjonen

Bankkort

I Coops butikk i Bogstadveien trenger du en egen app, Coop Key, for å låse deg inn i butikken. Det droppet Hegna til fordel for enkelt og greit å kunne låse seg inn med bankkortet ditt.

- Vi ser at skal du få med alle, også de eldste, må vi gjøre det enkelt. Jeg tror folk er lei av å laste ned flere apper, og det er ikke sikkert apper er fremtiden. Vi tror det beste nøkkelkortet for kunder i dag er et vanlig bankkort, ikke app, sier Hans-Olav Bakås til Nettavisen.

Se video: Dette er fremtidens shopping:

Fornøyd

- Dette er helt supert, sier Knut Hammer Knutsen etter at han har betalt for varene sine.

Sammen med datteren og en venninne av henne har han lagt handleturen innom den lille lokalbutikken i Telemark. Kunden tror slike butikker kan være en måte å opprettholde mindre lokalbutikker i distrikts-Norge.

- Det er mindre plasser hvor man ikke har mulighet til å ha så mange i butikken, så dette er veldig bra, sier Knutsen til Nettavisen.

Flere butikker kan det nemlig snart også bli. Merkur-programmet, som støttet Hegna med investeringskostnader, åpner nemlig for å støtte flere mindre butikker gjennom den samme prosessen.

- Hegna er et veldig spennende prosjekt. Det er så bra at man nesten ikke skulle tro det var mulig. De har brukt svært moderne teknologi og fått et opplegg som fungerer godt for lokalsamfunnet og kundene. Vi synes dette er såpass spennende at vi er åpne for å støtte opp om flere slike butikker, sier seniorrådgiver Per Kjetil Jørgensen i Merkur til Nettavisen.

Han mener at dette kan være en god måte å sikre videre drift på lokalbutikker som ikke har råd til å drive på annen måte.

- Vi ser at det er mulig med dette konseptet å redde butikker hvor det ikke er grunnlag til å betale lønnskostnadene tilsvarende en vanlig butikk. Vi er absolutt positive til å bidra med investeringstøtte til flere slike butikker, sier Jørgensen.

Skeptisk ekspert

Dagligvareekspert Odd Gisholt tror imidlertid ikke slike butikker kan klare seg uten statlig støtte for driften.

- Det blir for dyrt, siden det krever store kostnader å gjøre en butikk selvbetjent. Vinninga går veldig fort opp i spinninga, i hvert fall utenfor de store byene, sier Gisholt til Nettavisen.

Kjøpmannshuset, som driver lokalbutikkjedene Spar og Joker og som også Hegna er en del av, sier de følger med på utviklingen. Hegna er den første butikken til Norgesgruppen, som Kjøpmannshuset inngår i, som er helt ubetjent.

- Vi har for tiden ingen planer om 100 prosent selvbetjente butikker hverken i Joker eller Spar, men vi følger med på utviklingen, skriver Hanne Evensen i Kjøpsmannshuset til Nettavisen.

Men selv om mange fortsatt er skeptiske, ser man liknende forsøk i andre land. I Danmark ser de blant annet på flere selvbetjente butikker i distriktene.

- Kommer fremover

Butikksjef Inger Marie Bakås, som er søster til Hans-Olav, mener det er ingen tvil om at slike butikker som Hegna er fremtiden.

- Jeg tror dette er noe som kommer masse av fremover. Det er en annen og mye bedre å måte å jobbe på og ikke til forkleinelse for kunden. Vi fyller på varer og vasker butikken når vi er her, og vi har også mer tid til kunden, sier Bakås.

Butikken er godt overvåket med en lang rekke kamera og det er ikke lov å kjøpe alkohol etter klokken 20 om kvelden. Da stenges ølskapet med en magnetisk lås. Når du skal vise leg, kan du holde aldersbeviset foran et kamera som en ansatt sjekker manuelt. Er du returnerende kunde, kan du legge igjen fingeravtrykket ditt hos butikken.

- Uten det stopper alt i kassa. Det samme gjelder med andre produkter som med aldersgrenser, som medisiner, sier Bakås.