Mens Aten sto i brann vedtok Hellas' nasjonalforsamling natt til mandag en ny sparepakke, som skal sikre utbetaling av ferske krisemidler. Med 199 av 300 stemmer ble det vedtatt at landet skal kutte 3,3 milliarder euro i 2012.

Samtidig som dette pågikk var gatene fylt av kraftige demonstrasjoner, som blant annet satte fyr på flere bygg.

- Jeg ser at de har greid å få igjennom dette, men jeg har vondt for å se hvordan de skal få med seg folket på dette over tid. Det er ikke lenge til neste valg og det er allerede nå 80.000 demonstranter i gatene, sier Lars H. Mikelsen, analysesjef hos investeringsrådgivningsselskapet Norcap, til NA24.

Selv om de greske politikerne ble enige, er det fortsatt ikke nok til at de kan motta ny krisehjelp, denne gangen på 130 milliarder euro.

- Vedtaket er et viktig skritt på veien, men kriteriene for utbetalingen, som ble satt av EU/IMF forrige uke er enda ikke oppfylt. Nå må lederne av de to ledende partiene skrive under på at de vil implementere programmet i sin helhet, uansett hvem som vinner valget som trolig avholdes i april. I tillegg må Hellas konkretisere hvor 325 millioner euro av 2012-kuttene skal komme fra. Presset er høyt. I et intervju i gårsdagens utgave av Welt am Sonntag gjentok den tyske finansministeren Schäuble at Hellas må gjøre hjemmeleksen sin for å bli konkurransedyktige, enten ved hjelp av hjelpeprogrammet, eller «ved en utgang vi ikke ønsker». Dette siste alternativet, som innebærer at Hellas forlater eurosonen, er ifølge Schäuble «opp til grekerne selv». Finansministrene skal etter planen avgjøre om transjen blir utbetalt i et møte på onsdag, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland, i DnB Markets sin morgenrapport.

Mikkelsen på sin side tror ikke at grekerne vil gjennomføre det de har stemt for.

- Jeg tror de vil velge seg bort fra dette på et eller annet tidspunkt. Enten ved å velge seg nye ledere, eller så vil noen av de eksisterende snu for å tilfredsstille velgermassene. Ethvert alternativ er smertefullt, men nå ligger grekerne an til å bli tvunget gjennom en depresjon som bare vil utsette misligholdet.

Samtidig som grekerne har vedtatt kuttplanene pågår det også en separat avtaleinngåelse.

Frykter kupp
Lederen av Den greske foreningen i Norge, Jannis Barbantonis, sa til NA24 forrige uke at han frykter Hellas kan bli utsatt for et militærkupp.

Les mer: Frykter at det blir militærkupp i Europa

Også Norcaps analysesjef ser at dette kan bli sluttresultatet.

- Ja, kan ikke utelukke det. Dette begynner å minne fryktelig om scener som vi så i Egypt for ett år siden. Arbeidsledighet og fattigdom har vært grunnlaget for så godt som enhver revolusjon i historien. Å tro at historien ikke kan gjenta seg er naivt, sier Mikkelsen.

Selv om det ikke skulle bli noe kupp er imidlertid ikke beste utfall særlig oppløftende heller.

- Dermed bør det snart ligge til rette for at neste utbetaling kan finne sted, slik at forfallene 20. mars kan betjenes. Men usikkerheten fortsetter, om både politikk og økonomi. Vi har neppe hørt det siste om Hellas. Og det beste vi kan håpe på, er nå trolig en lang og tung prosess med innstramming kombinert med videre fall i økonomisk aktivitet, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork hos Handelsbanken Capital Markets.

- Korrupt system
Denne gjelder hvor store tap de private investorene må ta på pengene de har lånt til Hellas, og vil først bli klar etter at EU og IMF har godkjent de greske innstrammingsplanene.

Her har forhandlingene pågått i lang tid, og dersom denne blir vedtatt er det ventet at gjelden vil bli kuttet med vel 100 milliarder euro, slik at landet kan styre mot en gjeldsbyrde på 120 prosent av BNP i 2020. Uten en slik avtale blir inngått vil ikke Hellas være i stand til å kunne bli reddet uten mislighold.

Et element her er et obskurt, og for folk flest ukjent, men allikevel et stort og viktig marked. Såkalte CDS-er, «credit default swaps», er en forsikring mot mislighold av gjeld. I likhet med vanlige forsikringer betaler man en premie for å kunne få erstatning dersom ulykken inntreffer. En tradisjonell beskrivelse av CDS er at det kan sees på som en forsikring dersom huset ditt skal brenne, men man kan også forsikre seg mot at naboen din sitt hus skal begynne å brenne, da CDSer er løsrevet fra det finansielt underliggende papiret.

Det er en egen kommite som avgjør når CDSene skal utløses. I utgangspunktet vil dette normalt blant annet skje dersom långiverne blir tvunget til å ta altfor store tap, eller dersom de utsettes for utilbørlig press. Flere mener at dette har skjedd, men at eurolederne, som frykter at det kan gi nye store utslag i markedene, bruker ren makt for å få det slik de vil.

- All logikk skulle tilsi at CDSene skulle slå inn når du må ta 70 prosent tap, men systemet er korrupt. Omgåelsen av reglene på dette punktet er rett og slett hårreisende. Så spørsmålet er om en eller annen til slutt vil gå til sak for å få ut pengene, sier Mikkelsen.

Samtidig som alt dette har pågått har investorene sendt aksjemarkedene oppover.

Full fest på børsen
Det siste halve året har Hovedindeksen på Oslo Børs steget med over 14 prosent, og Dow Jones befinner seg på nivåer likt 2008, da Oslo Børs var på historiske høyder.

Stemningen har nesten aldri vært mer positiv enn akkurat nå.

DnBs Investeringsdirektør Trym Riksen peker i sin NA24-blogg på at én indikator forteller at sentimentet er det høyeste på 20 år.

- Det er som om usikkerheten og frykten fra høsten 2011 er borte og glemt. Det har med andre ord skjedd en signifikant endring i markedsaktørenes oppfatning av utsiktene i aksjemarkedet, skriver Riksen.

Indikatoren Daily Trading Sentiment Composite fra Ned Davis Research er nå 2,4 standardavvik over snittet siden 1994. Det vil si at dersom du mener at aksjemarkedet er for høyt priset, peker denne på at du har flertallet mot deg.

- Hvis du er skeptisk til børsutviklingen og føler deg alene i dagens børsklima, forteller denne sentimentmålingen at ensomheten er ektefølt. Hvis børsen går akkurat den veien du mener er den rette, er målingen en indikasjon på at du vanskelig kan få flere meningsfeller enn du allerede har, skriver Riksen.

Les hele kommentaren her: Love is in the air

Ambivalent oppgang
Mikkelsen mener at børsoppgangen kan komme til å fortsette.

- På kort sikt ser det definitivt ut som at folk er i godt humør. Jeg tror det mer er snakk om atferd, litt «the animal spirit», som slår inn mer enn de reelle økonomiske konsekvensene av det som har kommet ut. Foreløpig er det bare en liten del av effektene fra alle tiltakene som har nådd markedet, sier han.

Mandag formiddag er Oslo Børs uendret på 417 poeng.Tross den siste tidens oppgang er det fortsatt et stykke opp til rekordnivået på vel 525 poeng.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Den gang strømmet nordmenn til aksjemarkedet.

Mikkelsen tror imidlertid ikke at euforien nå vil ta folk flest.

- Jeg er stort sett skeptisk til hele finansbransjen, og det vil ta lang tid før «mannen i gata» interesserer seg for aksjer igjen.