*Nettavisen* Økonomi.

Terje Strøm

Hele verden tar Corona-pause

Mann med ansiktsmaske utenfor et stengt hotell i Beijing.

En mann med ansiktsmaske passerer utenfor et stengt hotell i den kinesiske hovedstaden Beijing. Corona-viruset har stor effekt på verdensøkonomien. Foto: Mark Schiefelbein (AP/NTB scanpix)

Hvorfor frykter de fleste et virus som ikke tar livet av flere enn en alvorlig influensa?

Er det skapt av media og bilder fra rammede områder? Nei, det er et sidespor.

Årsaken ligger i den sammenvevde økonomiske verdensorden og hva vi mennesker bruker fritiden på. Global turisme er store penger i omløp. Tenk for eksempel på hvor mange personer som er opptatt med forberedelser til sommer-OL i Tokyo. Tenk på hvor mange som skal reise dit og konkurrere. Tenk på virkningen for reiseselskaper dersom det blir avlyst. I tillegg til alt annet.

Og slik er det for internasjonalt samarbeid innen næringsliv, forskning og kultur. Allerede nå er fotball-kamper i Italia avlyst, og franske myndigheter advarer mot store forsamlinger som kan gi økt smittefare.

Gunnar Stavrum: Corona-viruset rammer økonomisk og sender Norwegian i bakken med et brak

Tidligere i år var det spådd en avdemping av veksten globalt fra 3,2 til 2,9 prosent. Nå er alt mye, mye verre. Veksten er betydelig nedjustert til 2,4 prosent, men OECD spår mulig resesjon i første kvartal i år.

I verste fall: Året 2020 preges av resesjon flere steder

OECD varsler store nedjusteringer for globale økonomiske utsikter. Og de vet at også økonomisk pessimisme er svært smittsomt.

«Et mer langvarig og mer intensivt coronavirus-utbrudd, som spres bredt over Asia, Europa og Nord-Amerika, vil svekke utsiktene betraktelig. I dette tilfellet vil den globale veksten falle til 1,5 prosent i 2020 - det halve av hva som var anslått før virusutbruddet».

OECD anbefaler myndigheter å handle raskt og med styrke for å «overvinne koronaviruset og de økonomiske konsekvensene det fører med seg».

Hvorfor er det slik at dette viruset stanser verdensøkonomien?

En viktig del av dominoeffekten er de globale verdikjeder og Kina som hele verdens industriverksted. Bedrifter leverer varer og tjenester til hverandre, og er spesialisert på eksempelvis en del av bilproduksjonen.

Les også: - Det er vanskelig å vurdere dødeligheten mens en epidemi pågår

Norge er i høy grad påvirket av disse handelstrømmene ved at skipsfarten vår transporterer biler og varer over hele verden. For eksempel leverer norske bedrifter i klyngen på Raufoss produkter innen aluminium til tysk bilindustri.

Arbeidsplasser er det neste som påvirkes ved nedgang i økonomiene.

I Norge er arbeidsmarkedet relativt godt om dagen. Likevel har min tidligere sjef på Stortinget, finansminister Jan Tore Sanner, sagt at Regjeringen står klar med ekstraordinære tiltak. Jeg tror det er klokt å være føre var på eventuelle tiltak. Kanskje bør de være målrettet mot eksportnæring eller deler av reiselivet i første runde?

Reiselivet blir direkte berørt tidlig

Reiselivet er påvirket ved at kinesere og amerikanere velger å avlyse reiser til Norge og Europa i 2020.

I 2019 ble det registrert totalt 35,2 millioner overnattinger i Norge, hvor cirka 11 millioner, eller nær 1/3, var utenlandske gjester, ifølge SSB.

Les også: Nå raser prisene på flybilletter ned

Dermed får mange hoteller og andre en utfordring ekstra i fanget. På den annen side kan det være at flere nordmenn tar ferie i hjemlandet. 7,4 millioner ferier til utlandet i 2019 kan veksles inn til hytte- og fjellferier i Norge for 2020.

Scenario for Norge

Arbeidsstyrken i Norge er cirka 2,85 millioner mennesker. Dersom 1 av 10 i arbeidsstyrken får nærkontakt med corona-viruset, så er det snakk om 285.000 personer. Hvis vi tenker oss at halvparten får 14 dagers karantene, og vi regner tapt verdiskaping av dette, er det svært store beløp. Og på toppen følger negative ringvirkninger på produktivitet til usikre ansatte i faresonen rundt.

Les også: Slik kan du forberede deg på coronavirus-utbrudd i Norge

Håp for fremtiden

Heldigvis er ikke corona-sykdommen dødelig for nordmenn flest. Det kommer bedre tider etter krisen, men for de neste par måneder ser det ikke lyst ut.

Hele verden er på pause.

Dagens låt: «Wild world» med Cat Stevens.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.