Torsdag ble det kjent at Norges Bank hever styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,25 prosent. Det er den kraftigste rentehevingen på 20 år i Norge. Og økningene er ikke over med det første, for Norges Bank varsler at renta skal opp til hele tre prosent innen neste sommer, det er mer enn det dobbelte av dagens nivå.

Det får konsekvenser for «folk flest». Småbarnsmoren Helene Moe (39) er en av dem som blir bekymret over rentehevinger.

– Jeg er redd for at vi ikke får råd til å betale alle regningene, sier hun til Nettavisen torsdag.

Les også: Bankene slår alarm: – Økt inflasjon og rentehevinger påvirker psyken til 700.000 nordmenn

Har skrudd av all varmen

Da Nettavisen snakket med henne i mars, sa hun at hun ikke hadde forståelse for at Norges Bank må øke rentene nå, mens alle andre kostnader også øker.

– Regjeringen bør sette ned grensen for bostøtte. Vi kom ikke innenfor grensen nå. Samtidig bør de få ned prisene på bensin og strøm, det merker vi veldig godt, sier Moe til Nettavisen torsdag ettermiddag.

Hun og mannen har både bensin- og dieselbil. Familien bor i et dårlig isolert og gammelt hus på et småbruk mellom Stokke og Sandefjord i Vestfold. Nå har de skrudd av all varmen i boligen, men med småbarn i hus, må de vaske en del klær. Moe håper noe snart gjøres.

– Strømregningene er veldig dyre, og den siste var på 4700 kroner. Det er ganske mye til at det er sommerhalvår. Vi bruker å betale rundt en tusenlapp på denne tiden av året, sier hun, som er veldig bekymret for egen økonomi.

Familien ser nå etter muligheter for å få flere inntektskilder, og for Moe sin del er det viktig å prøve å finne seg en jobb innen mammapermisjonen er over i oktober.

– Jeg mistet jobben på grunn av koronapandemien, forklarer hun.

Nå har de fått bakt inn billånet inn i boliglånet, men ser ikke hva mer de kan gjøre for å redusere de månedlige kostnadene.

Les også: Rentehoppet: - Nå må vi roe ned

– Vil påvirke boligprisene

Cecilie Tvetenstrand, forbrukerøkonom i Storebrand, sier at det er nordmenn med høye boliglån som nå vil merke rentehevingene ekstra godt på økonomien.

– Mange som nettopp har kommet inn på boligmarkedet, og vunnet budrunder hvor boligen har gått langt over takst, de har tatt opp høye lån. De har aldri opplevd så høye renter før, så de vil merke det, sier hun til Nettavisen.

– Over tid vil nok økte renter påvirke boligprisene, og de vil ikke vokse like mye som de har gjort til nå. Jeg tror vi vil få mer normale budrunder igjen, fortsetter hun.

Tvetenstrand påpeker at vi nå går mot en normalisering av rentenivået, om renten kommer opp på fire prosent. Det har imidlertid ikke vært så høy boliglånsrente siden 2014.

– Selv om banken har tatt hensyn til at renten kan øke med fem prosentpoeng, legges det til grunn at du da skal kunne leve med et forsiktig budsjett. Om du kjøper deg bil eller får barn etter at du har tatt opp boliglån, spiser det av lønna di som banken har beregnet skal gå til å betale ekstra renter, sier hun.

Samtidig er det viktig å huske på at man som regel får lønnsøkning i løpet av årenes løp, som er med på å dempe effekten av den kraftige kostnadsveksten for deg. Men nå som både strømpriser, matpriser og kostnader for drivstoff øker kraftig, vil det bli tøft for dem med stort boliglån.