I fjor høst begynte strømprisen å gå opp, og i vinter har det i Sør-Norge blitt satt ny strømprisrekord en rekke ganger Det er flere årsaker til at strømprisen har skutt i været, men en av grunnene er at det har vært mindre vann i vannmagasinene. Mindre tilgang på vann, påvirker produksjonen av vannkraft, og det gir igjen utslag i høyere priser.
Statnett forbereder seg på å innføre tiltak som i første omgang skal være frivillig, men børster også støv av regelverket for strømrasjonering.
Flere har allerede varslet at det er fare for rasjonering av strøm. Men hvordan vil strømrasjonering kunne foregå i praksis?
– Industrien kan bli bedt om å koble ut forbruk først, det kan bli sonevise utkoblinger deler av døgnet, eller kundene kan få en maksimal mengde (rasjon) strøm som de kan bruke per dag/uke/måned, sa Frode Fjellstad, kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft, til Nettavisen tidligere i juli.
Det skaper frykt hos norske forbrukere.
– Vi må tenke framover. Det ligger i bakhodet at det er lurt å ha en plan B til vinteren, sier fembarnsmoren Helene Sundell til Nettavisen.
Les også: Forbrukerrådet advarer: - Hold deg unna
Forbereder strømsjokk
Familien vurderer nå å gå til innkjøp av et strømaggregat eller gassovn.
– Det er vår plan B om det blir strømrasjonering. Vi er avhengige av varme, og har ikke vedfyring hjemme, sier hun, og legger til:
– Vintrene i Norge er jo kalde.
Familien har imidlertid allerede innført strømrasjonering hjemme.
– Strømforbruket vårt er kraftig redusert. Vi har kuttet så mye vi kan, og har blant annet innført et strengt regime på dusjing for å holde strømregningen nede, sier Sundell.
Kun nødvendig dusj-tid er innafor i familien på sju, og varmen i leiligheten er skrudd av i sommer.
– Det første vi gjorde i vinter var å bli mer bevisst på oppvarmingen, og hvor mye det påvirket strømregningen, forklarer hun, og legger til at de også er nøye med å ikke sløse strøm, for eksempel under matlaging.
– Vi er nede på et minimum enn det vi har vært før. Men jeg kjenner til folk som bruker propan og gass i boden for å lage mat, sier hun.
Les også: NVE med gode nyheter til bekymrede nordmenn
Bekymret for lavinntektsfamilier
Mandag passerte døgnprisen 3 kroner per kilowatt-time i Sørøst-Norge, for første gang på sommerstid. Inkasso-topp har advart om at vi får en kjempesmell til høsten, når det blir skyhøye strøm- og drivstoffpriser kombinert med renteøkninger. Samtidig har matvareprisene også skutt i været.
Selv om familien til Sundell har strammet inn på strømforbruket, og prisøkningene merkes på økonomien, er hun ikke veldig bekymret over egen økonomi.
– Men vi må prioritere annerledes enn vi ville gjort ellers. Vi kan ikke bruke penger på konsert eller kulturarrangement, men det er jo et luksusproblem. Jeg er ikke bekymret for å få pengene til å strekke til. Det blir bare hardere prioriteringer, sier hun, men poengterer at de ikke vet hvordan situasjonen blir til vinteren.
Sundell er likevel mer bekymret for hvordan spesielt enslige forsørgere skal klare seg, for hun vet nemlig godt hvordan det er å slite med å få endene til å møtes.
– Jeg var alenemor for fem barn i fem år. Det var såpass stramt at vi ikke kunne ha middag hver dag, og jeg slet med barnehage-, SFO- og strømregningene. Jeg fryktet for at strømmen kunne bli stengt, sier hun.
Nå oppfordrer hun regjeringen til å ta grep for å trygge alle som er redd for å ikke kunne betale strømregningen til vinteren:
– Det må gis mer strømstøtte til enslige og lavinntektsfamilier, og en lovnad fra strømselskapene om at de ikke kutter strømmen for noen, sier hun.
Les også: – Nei, strømeksporten går ikke for fullt
– Blant de heldige
Til tross for at alle vet at levekostnadene skyter i været, og at de ikke blir noe mindre utover høsten, velger mange å reise på ferie til utlandet. Etter to år med pandemi er det etterlengtet for mange. Flyteknikerstreiken, som endte med tvungen lønnsnemnd, og den pågående pilotstreiken i SAS, setter imidlertid en stopper for manges ferieplaner.
Mange har også blitt sittende «fast» i utlandet, og sliter med å komme seg hjem til planlagt tid på grunn av streiken. I et innlegg i Varden har Sundell blant annet drøftet hvorvidt man kan kalle det en krise å ikke komme seg hjem fra Hellas-ferien.
– Det er ikke noe galt i å ha muligheten til å reise på ferie. Noen er mer privilegert enn andre. Men å bruke ordet «krise» vet jeg ikke om er helt riktig, for det er andre kriser. De som har mulighet til å dra på ferie er tross alt blant de heldige, sier hun til Nettavisen.
Selv holder Sundell og familien seg til nærområdet i sommer.
– Vi kunne kanskje klart å skrape sammen nok penger for å dra på ferie til utlandet, men det er ingen prioritet. Vi trenger å holde tunga rett i munnen, og sørge for å ha råd til et sted å bo, mat og gode opplevelser i nærområdet, sier hun.
Helene Sundell er for øvrig partileder for Bypartiet i Skien.